Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΧΑΜΗΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ερώτηση
ΚΥΡΙΕ ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΑΚΡΙΝΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΝΟΣ 5ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.ΚΑΝΑΜΕ ΤΕΣΤ ΙΔΡΩΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ.ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΓΧΩΜΕΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ,ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΚΑΜΩΜΕΝΟ ΛΟΓΩ ΓΟΝΙΔΙΩΝ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΌ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ΄ευχαριστω και να εχετε κουραγιο για αυτα τα παιδια
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Αν το τεστ ιδρώτα έχει πραγματοποιηθεί σε ένα έμπειρο κέντρο με τη μέθοδο της ιοντοφόρεσης της πιλοκαρπίνης για τη μέτρηση της περιεκτικότητας σε χλώριο στον ιδρώτα, μπορούμε να βασιζόμαστε στα αποτελέσματα αυτά. Το τεστ ιδρώτα ήταν αρνητικό (δηλαδή η συγκέντρωση του χλωρίου στον ιδρώτα ήταν κάτω από 40mmol/lt), ενώ η σύζυγός σας έχει ελεγχθεί για μεταλλάξεις της ΚΙ, με αρνητικό και πάλι αποτέλεσμα. Από όσα μου αναφέρετε το παιδί δεν παρουσιάζει την κλινική εικόνα της ΚΙ (όπως συχνός βήχας, βρογχίτιδες, λιπαρές και δύσοσμες κενώσεις). Η χαμηλή ανάπτυξη μπορεί να οφείλεται και σε πολλά άλλα αίτια, ένα από τα οποία είναι η κληρονομικότητα, όπως και εσείς ο ίδιος αναφέρετε.
Βάσει των παραπάνω δεν έχω να προτείνω κάποια περαιτέρω εξέταση για την ΚΙ, καθώς το αρνητικό τεστ ιδρώτα και ο αρνητικός γενετικός έλεγχος, σε συνδυασμό με την απουσία των κλινικών συμπτωμάτων της ΚΙ, καθιστούν αδύνατο το ενδεχόμενο να πάσχει το παιδί σας από ΚΙ. Προτείνω να αναζητήσετε αλλού τα αίτια της χαμηλής ανάπτυξης.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
18.07.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis