Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

pseudomonas

Ερώτηση
Διαβασα απο καποια ερωτηση φιλου της σελιδας κατι που μιαζει με του δικου μου παιδιου.Το παιδι μου σε ολα τα τεστ φαργ.ειναι αρνητικο εκτως το καλοκαιρινο ιουλιο +,αυγουστο- (με θεραπεια),θεραπεια(ιουλιο-φεβρουαριο)τεστ αρνητικα ομως,ιουλιο θετικο αυτο σημενη μονιμη ψευδομοναδα;αρα στο παιδι μου η βλαβη πνευμονων εχει αρχισει;και αν καταλαβα μεγαλωνωντας αυτα τα παιδια εχουν πιο συχνο αποικισμο παροτι μπορουν να ειναι πιο υπευθινα απο οτι ενα παιδι 2-5 χρονων;
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Ο αποικισμός των πνευμόνων από ψευδομονάδα σε ασθενείς με ΚΙ επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες και τις εποχές, σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις στις ΗΠΑ (Poster NAFC 2012). Η συχνότητα απόκτησης ψευδομονάδας στις ΗΠΑ ήταν συχνότερη την άνοιξη και το καλοκαίρι και μικρότερη το φθινόπωρο και τον χειμώνα, σε αντίθεση με άλλες απόψεις (Hoiby 1992), σύμφωνα με τις οποίες η απόκτηση ψευδομονάδας ήταν συχνότερη τους χειμερινούς μήνες που είναι συχνές οι άλλες λοιμώξεις.
Αυτές οι διαφορές δεν παρατηρούνται στα ξηρά κλίματα, ενώ επίσης έχει παρατηρηθεί ότι η ψευδομονάδα είναι συχνότερη στα θερμά κλίματα (Collacl PLoS ONE, 2011). Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η ψευδομονάδα δεν εμφανίζεται σε όλα τα κλίματα και όλες τις εποχές.
Στα νεογνά με ΚΙ κατά τη γέννηση ο πνεύμονας είναι φυσιολογικός, αλλά προοδευτικά οι λοιμώξεις και η φλεγμονή επιφέρουν προοδευτική βλάβη στον πνεύμονα, και έτσι ο αποικισμός από ψευδομονάδα είναι συχνότερος με την πρόοδο της ηλικίας.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
08.01.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis