Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ελασταση κοπρανων

Ερώτηση
κυριε ντουντουνακη θα ηθελα να σας ρωτησω η εξεταση ελασταση κοπρανων χρειαζεται καμια ιδιαιτερη προετοιμασια για το παιδι; και ειναι απαραιτητη να γινει σε παιδι με αρνητικο τεστ ιδρωτα αλλα με χαμηλο βαρος και υψος με βρογχικο ασθμα;μαμα αρνητικη για μεταλλαξεις
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Για την εξέταση της ελαστάσης κοπράνων δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.
Με τις χαμηλές τιμές ελαστάσης διαπιστώνεται η παγκρεατική ανεπάρκεια. Επειδή η συχνότερη αιτία παγκρεατικής ανεπάρκειας στη βρεφική-παιδική ηλικία είναι η κυστική ίνωση, έμμεσα μπορεί να τεθεί η υποψία κυστικής, αλλά δεν μπορεί να τεθεί διάγνωση για κυστική ίνωση βάσει μόνο της εξέτασης αυτής. Η εξέταση αυτή θέτει τη διάγνωση της παγκρεατικής ανεπάρκειας σε παιδιά που δεν παίρνουν βάρος, έχουν ογκώδεις, δύσοσμες και λιπαρές κενώσεις.
Επιπλέον, περίπου το 15% των ασθενών με ΚΙ έχουν φυσιολογική παγκρεατική λειτουργία, άρα και η ελαστάση κοπράνων θα είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.
Όταν το τεστ ιδρώτα έχει γίνει με τον σωστό τρόπο και σε ένα έμπειρο κέντρο και το αποτέλεσμα είναι σαφώς αρνητικό, έχει αποκλειστεί η κυστική ίνωση και δεν χρειάζεται να γίνει η εξέταση της ελαστάσης κοπράνων.

Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
22.08.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis