Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

τεστ ιδρωτα 51

Ερώτηση
ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 16 ΜΗΝΩΝ ΜΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΒΑΡΟΥΣ.ΕΧΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΗ ΑΘΡΟΑ ΓΟΠ ΑΠΟ 4 ΜΗΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΜΕΤΟΥΣ.ΚΑΝΑΜΕ ΤΕΣΤ ΙΔΡΩΤΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΟΡΙΑΚΟ 51.Ο ΓΟΝΙΔΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΙΑ 36 ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ (75%) ΕΔΕΙΞΕ ΕΤΕΡΟΖΥΓΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ I148T.ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ.ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΩ ΠΟΛΥ.ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΝΟΣΕΙ?
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Η Κυστική Ίνωση (ΚΙ) είναι ένα κληρονομικό νόσημα που προκαλείται από μεταλλάξεις του γονιδίου της ΚΙ (CFTR). Για να πάσχει κάποιος από ΚΙ πρέπει να έχει κληρονομήσει μία μετάλλαξη από τη μητέρα του και μία από τον πατέρα του, δηλαδή και τα δύο αντίγραφα του γονιδίου που έχει κληρονομήσει δεν λειτουργούν σωστά.
Αν το άτομο έχει μόνο μία μετάλλαξη στο γονίδιο CFTR, τότε πρόκειται για φορέα της ΚΙ, το οποίο σημαίνει ότι ενώ η το ένα αντίγραφο δεν λειτουργεί το άλλο λειτουργεί σωστά και αυτό επαρκεί για να μην έχει το άτομο ΚΙ και τα συμπτώματά της.
Οι ερευνητές έχουν βρει ότι η Ι148Τ μετάλλαξη ουσιαστικά είναι ένας «καλοήθης πολυμορφισμός», δηλαδή ότι είναι μία μετάλλαξη που δεν προκαλεί εκδήλωση της νόσου, παρά μόνο όταν συνυπάρχει με τη μετάλλαξη 3199del.
Η Ι148Τ αποτελεί συνεπώς έναν καλοήθη πολυμορφισμό ή μία ήπια μετάλλαξη της κυστικής ίνωσης μόνο όταν συνυπάρχει η μετάλλαξη 3199del στο ίδιο χρωμόσωμα.
Στην περίπτωσή σας κλινικά υπάρχει ήπια ως ευρεία ΓΟΠ και ένα τεστ ιδρώτα με τιμή 51. Έχετε ελεγχθεί για το 75% των μεταλλάξεων και βρέθηκε ο πολυμορφισμός Ι148Τ αλλά όχι η μετάλλαξη 3199del. Υπάρχει η πιθανότητα ότι, κατά τον έλεγχο του υπολοίπου 25% των μεταλλάξεων να εντοπιστεί κάποια άλλη μετάλλαξη. Στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποια άλλη μετάλλαξη σε συνδυασμό με τον πολυμορφισμό Ι148Τ, χωρίς να υπάρχει η μετάλλαξη 3199del, δεν προκαλείται η νόσος, απλά το παιδί σας θα είναι φορέας της ΚΙ.
Φυσικά θα χρειαστεί να επαναλάβετε το τεστ ιδρώτα, αλλά πιστεύω ότι αυτή τη φορά οι τιμές θα είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
27.08.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis