Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

κυστικη ινωση

Ερώτηση
ποσο πιθανο ειναι σε ενα μωρο 9 μηνων κακοφαγο που εχει διαφορες αναπνευστικες λοιμωξεις απο βρογχιολιτιδα μεχρι βαρυ κρυωμα να πασχει απο ινοκυστικη νοσο ?? εχει αρρωστησει περιπου 4 με 5 φορες σε 9 μηνες

οσο ημουν εγκυος το εμβρυο ελεγχθηκε για την δφ 508 και ηταν αρνητικο ( αυτο εγινε επειδη ειχαμε στιγμα μεσογειακης οποτε καναμε και αυτην την εξεταση)
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Συνήθως ένα βρέφος ηλικίας 9 μηνών, το οποίο πάσχει από κυστική ίνωση (ΚΙ), δεν θα είναι κακόφαγο, θα τρώει πολύ, αλλά δεν παχαίνει και οι κενώσεις τους είναι πολλές, ογκώδεις λιπαρές και δύσοσμες. Επιπλέον, εκδηλώνει συχνά λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και έχει επίμονο βήχα.
Οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όμως, είναι ένα συχνό εύρημα σε όλα τα βρέφη αυτής της ηλικίας, ειδικά σε όσα από αυτά πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό σταθμό, ή έχουν μεγαλύτερης ηλικία αδέλφια.
Θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα αυτό με τον παιδίατρό σας και αν πιστεύει ότι χρειάζεται τότε να κάνετε ένα τεστ ιδρώτα με τη μέθοδο της ιοντοφόρεσης της πιλοκαρπίνης σε ένα κέντρο ΚΙ με πείρα στην εξέταση αυτή.
Το γεγονός ότι έχετε ελεγχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για την ύπαρξη της μετάλλαξης ΔF508, η οποία δεν ανευρέθηκε, υποδιπλασιάζει και μειώνει σε ακόμη μικρότερο βαθμό την πιθανότητα το παιδί σας να πάσχει από ΚΙ, καθώς άνω του 50% των Ελλήνων πασχόντων από ΚΙ φέρει τουλάχιστον στο ένα χρωμόσωμα την μετάλλαξη ΔF508.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
06.11.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis