Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

περαιτέρω έλεγχος για κυστική ίνωση;

Ερώτηση
γεια σας!
η κόρη μου (15 ετών) ελέγχθηκε για Κ.Ι. στα 11, μετά από χρόνια δυσκοιλιότητα και χρόνια βρογχίτιδα. Βρογχοσκόπηση: γενικευμένη αλλά και εντοπισμένη φλεγμονή. Μετά από αντιβίωση η αξονική, κ.φ.
-Στα 2 τεστ ιδρώτα που έγιναν στο παίδων Πεντέλης τα αποτελέσματα ήταν 44 και 55. Κατόπιν, έγινε γονιδιακός έλεγχος στο Χωρέμειο με τα εξής αποτελέσματα:
πατέρας: όχι ενδεικτικά για ύπαρξη μετάλλαξης
μητέρα: ενδεικτικά για μετάλλαξη G542X, γονότυπος: G542X/N
κόρη: ενδεικτικά για μετάλλαξη G542X.
-έλεγχος ΝΟ: κατώτατα φυσιολογικά.
-υποψία πολυκυστικών ωοθηκών.
Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος για Κ.Ι. σε ειδικό κέντρο;
Ευχαριστώ


Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη
Έχετε μία κόρη στην εφηβεία (15 ετών) με μόνιμα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (βρογχίτιδα). Έχει γίνει CHTR, η οποία διαγνώστηκε φυσιoλογική, αλλά με βρογχοσκοπικά ευρήματα και εργαστηριακά ευρήματα φλεγμονής από το BAL. Επιπλέον, υπάρχουν 2 οριακά τεστ ιδρώτα (44 & 55) και έχει γίνει γονοτυπικός έλεγχος για το 90% των μεταλλάξεων, από τον οποίο εντοπίστηκε μία μετάλλαξη (G542) και συγχρόνως υπάρχει χαμηλή ΝΟ.
Αν μη τι άλλο, η κόρη σας πρέπει να επισκεφθεί ένα εξειδικευμένο κέντρο ΚΙ για να κάνει ένα τεστ ιδρώτα με τη μέθοδο της ιοντοφόρεσης της πιλοκαρπίνης και να συμπληρωθεί ο έλεγχος που έχει γίνει ως τώρα με έλεγχο της παγκρεατικής λειτουργίας, καλλιέργεια φαρυγγικού και επαναξιολόγηση της αξονικής τομογραφίας.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
05.11.2012
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis