Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

τζάκι

Ερώτηση
καλημέρα, έχω ένα παιδί με Κ.Ι. είναι 5 ετών, αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω ήταν το εξής:
Μέχρι σήμερα για θέρμανση χρησιμοποιούσαμε κλιματιστικά φέτος αποφασίσαμε και πήραμε ξυλόσομπα και επειδή τίποτα δεν δουλεύει τέλεια (π.χ. μπορεί να καπνίσει κλπ) το ερώτημά μας είναι αν ενδύκνειται στην Κ.Ι. η σόμπα - τζάκι (ή ακόμη και αυτές με πέλετ)?
Αν όχι τι μπορούμε να κάνουμε, δηλαδή τα κλιματιστικά είναι εντάξει?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Όπως είναι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, πάρα πολλοί Έλληνες που χρησιμοποιούσαν κεντρική θέρμανση ή κλιματιστικά, αποφάσισαν πλέον να χρησιμοποιούν ξυλόσομπες.
Δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία για την επίδραση στον πνεύμονα ατόμων με ΚΙ της χρήσης ξύλου ως καύσιμο για τζάκι ή σόμπα.
Αυτό που έχει αποδειχθεί σε παιδιά με βρογχικό άσθμα, τα οποία εκτίθενται σε τζάκια, είναι ότι υπάρχει μία επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Επειδή δεν υπάρχει ειδική βιβλιογραφία προσωπικά σας προτείνω, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιείτε την κεντρική θέρμανση ή κάποιο αερόθερμο, να χρησιμοποιήσετε μία καλή ξυλόσομπα, η οποία θα συνοδεύεται από μία καλή καμινάδα έτσι, ώστε να μην υπάρχει διαρροή καπνού στον χώρο που θερμαίνετε.
21.01.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Anna Katelari-Ioannidou