Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ερώτηση
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ(ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΟ)
1.ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ 15ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΙΟ?
2.ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΜΑΣ ΠΑΙΔΙ ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ?
3.ΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΗΜΕΡΙ -ΒΡΑΔΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ?
4.ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΑ ΕΚΤΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΣΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ ΩΣ ΤΑ 4-5 ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΟΙΠΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
5.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΝΕΧΕΙΑ ΑΡΡΩΣΤΑ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑήΤΑ ΑΦΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ...?
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη
Ισχύει αυτό που λέτε, ότι τον πρώτο χρόνο στο σχολείο ανά 30 ημέρες υπάρχει μία ιογενής λοίμωξη.
Όλα τα παιδιά, όπως και τα παιδιά με ΚΙ, αποκτούν αντισώματα και η συχνότητα των ιογενών λοιμώξεων γίνεται μικρότερη με την πάροδο του χρόνου.
Η πρωινή φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη, γιατί έτσι το παιδί απομακρύνει τα πτύελα που έχουν συγκεντρωθεί στον πνεύμονα μετά από 10-12 ώρες ανάπαυσης, άρα υπάρχει θέμα. Τα πτύελα, που αδυνατούν να βγουν από μόνα τους, με τη φυσικοθεραπεία μετακινούνται προς τους κεντρικούς βρόγχους, όπου απομακρύνονται με τον βήχα, οπότε ελαττώνεται το μικροβιακό φορτίο και διευκολύνεται η αναπνευστική λειτουργία.
Αγαπητέ φίλε, το σχολείο αρχίζει στην ηλικία των 6 ετών και όχι στα 4. Καλό είναι το παιδί να έχει την προσχολική αγωγή, αλλά όχι σε βάρος της υγείας του.
Επειδή οι ιογενείς λοιμώξεις πυροδοτούν παρόξυνση της χρόνιας ενδοβρογχικής λοίμωξης, εφόσον υπάρχει δυνατότητα στην οικογένεια καλό θα ήταν το παιδί να πηγαίνει στον βρεφονηπιακό σταθμό μετά την ηλικία των 3-4 ετών. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή στην οικογένεια, τότε μπορεί να πάει και νωρίτερα.
Αν το παιδί σας παρουσιάζει συχνές και πολλές λοιμώξεις πρέπει να συνεννοηθείτε με το κέντρο ΚΙ που σας παρακολουθεί για να λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες και να συζητήσετε τι πρέπει να κάνετε ανάλογα με την κλινική κατάσταση του παιδιού και του είδους των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται στον πνεύμονα.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
19.03.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis