Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Πιθανότητα κυστικής ίνωσης

Ερώτηση
Ο γιος μου, 4 χρόνων έκανε εξέταση αίματος για κυστική ίνωση όταν γεννηθηκε στο μαιευτήριο ΙΑΣΩ και βγηκε αρνητικη. Γενικα ειναι ενα χαρουμενο, ζωηρό παιδί, εχει αρρωστησει μόνο 4-5 φορές με πυρετό, μύξες και βήχα αλλα έχει στασιμότητα ανάπτυξης... Μάλιστα έχει πέσει από 75η καμπύλη στην 25η. Ο αλλεργιολογος μου συστησε εξετασεις και διαπιστώσαμε δυσανεξία στο γαλα. Ενημερωσα οτι παρατηρούσα και ογκώδη κακα καμία φορά και καναμε μικροσκοπική εξέταση κοπράνων όπου βγήκε καθαρή. Ωστόσο μου είπε να κάνουμε και τεστ ιδρώτα, το οποίο με ανυσήχησε πολυ. Υπαρχει περίπτωση το παιδί μου να νοσεί εφόσον είχε κανεί εξέταση και ως νεογέννητο και βγηκε αρνητικη; Εσείς με αυτα που αναφέρω, πως το κρίνετε;
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Το παιδί σας είναι τεσσάρων ετών και εικάζω ότι είχε κάνει ως νεογέννητο νεογνικό τεστ ελέγχου κυστικής ίνωσης (IRT τεστ αρνητικό), έχει ογκώδεις, αλλά όχι δύσοσμες κενώσεις, ενώ μικροσκοπικά οι εξετάσεις κοπράνων ήταν καθαρές, χωρίς να εντοπιστούν λιποσφαιρίδια, ενώ ο αλλεργιολόγος διαπίστωσε δυσανεξία στο γάλα.
Πιστεύω ότι το παιδί σας δεν έχει ΚΙ, αλλά ο παιδίατρος-αλλεργιολόγος είναι υποχρεωμένος να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό με το τεστ ιδρώτα, μέσα στο πλαίσιο μίας ευρύτερης διερεύνησης των συμπτωμάτων που παρουσιάζει το παιδί σας.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
19.03.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis