Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Τεστ ιδρωτα: Οριακο

Ερώτηση
Καλήσπερα σας,
επειτα απο χαμηλη προσληψη βαρους του 4χρονου γιου μου κατέληξα να του κανω τεστ ιδρωτα... Να σας πω λιγο το ιστορικο: 4 χρονων, 15.800 κιλα και υψος 1.03. Στο υψος η καμπυλη του ειναι σταθερη, στο βαρος ομως απο την 75η θεση, επεσε στην 25η.
Μεχρι σημερα εχει αρρωστησει 4 φορες με ιωση, 1 φορα με πυωδη αμυγδαλιτιδα και ωτιτιδα μαζί που κόλλησε απο τον παιδικο σταθμο. Δεν εχει παρει ποτε εισπνεομενα, παρα μονο 2 φορες αντιβιωση. Σε καθε ιωση ειχε και βηχα με φλεμα οπου και την τελευταια φορα ο βηχας μας κρατησε 1 μηνα χωρις κανενα αλλο συμπτωμα. Απο τοτε μπορει να βηξει και μια φορα την ημερα, μπορει και οχι.
Παρατηρησα επισης ογκωδη κακα αλλα η εξεταση κοπρανων για υπολειμματα πεψεως ηταν αρνητικη.
Να σημειωσω οτι νεογεννητο στο μαιευτηριο του εκαναν εξεταση για Κ.Ι και το IRT ηταν αρνητικο με τιμη 45,50.
Ο παιδιατρος μας απο την γενικη κλινικη τους εικονα αποκλεει το ενδεχομενο Κ.Ι και αποδιδει το χαμηλο βαρος στην ηλικια αλλα και στο οτι γενικα ειναι ενα μιζερο παιδι με το φαγητο... Τους τελευταιους δυο μηνες που τον μπουκωνα κυριολεκτικα για να δω αν παιρνει βαρος πηρε συνολικα 800 γραμμαρια.
Οι εξετασεις αιματος που καναμε ειναι εντος φυσιολογικων πλαισιων με το μονο αυξημενο τα ηωσινοφιλα 13 αλλα εχουμε και μια πρωτη κλαση αλλεργια στο γαλα. Αιματοκριτης 40,5.
Καναμε λοιπον και το τεστ ιδρωτα οπου το πρωτο βγηκε 44, οριακο και το δευτερο 30,5 αλλα δεν ειχε ιδρωσει οπως στο πρωτο. Μας συστησαν επανελεγχο σε ενα μηνα...
Θα ηθελα λοιπον να σας ρωτησω συμφωνα με την εμπειρια σας, υπαρχει περιπτωση το παιδι να νοσει;
Καταλαβαινετε την αγωνια μου, σας ευχαριστω εκ των προτερων.
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Έχετε ένα παιδί, το οποίο έπεσε από την 75η θέση βάρους στην 25η και παρουσιάζει λοιμώξεις που παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές όλα σχεδόν τα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Έχει γίνει εξέταση IRT στο παιδί όταν ήταν νεογνό με αρνητικά αποτελέσματα για ΚΙ, ενώ και ο αδρός έλεγχος κοπράνων ήταν φυσιολογικός.
Επίσης αναφέρετε αλλεργία στο γάλα με παράλληλη ύπαρξη ηωσινοφιλίας.
Έχουν γίνει δύο τεστ ιδρώτα, το ένα με τιμή 44 mmol/lt και το άλλο με τιμή 30,5 (αλλά με μικρή ποσότητα ιδρώτα) και το εργαστήριο σας ζήτησε να γίνει επανάληψη. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο εργαστήριο του Τμήματος Κυστικής Ίνωσης στο «Αγία Σοφία» το τεστ ιδρώτα γίνεται με τη μέθοδο της ιοντοφόρεσης της πιλοκαρπίνης και αποτελέσματα 60 mmol/lt, σύμφωνα με τις διεθνείς κλινικές οδηγίες.
Αποτελέσματα μεταξύ 40-60mmol/lt θεωρούνται οριακά. Να βεβαιωθείτε ότι το τεστ έγινε σε ένα έμπειρο κέντρο με την μέθοδο μέτρησης της συγκέντρωσης του χλωρίου στον ιδρώτα που αναφέρθηκε παραπάνω.
Για να μην μακρηγορώ, η αίσθησή μου είναι ότι το παιδί σας δεν νοσεί από ΚΙ, αλλά τα συμπτώματα που εκδηλώνει πιθανώς να οφείλονται στην αλλεργία που έχει.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
21.03.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis