Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

υπερηχογενες εντερο

Ερώτηση
γεια σας,θαθελα να σας ρωτησω κατι σχετικα με τη πρωτη μου εγκυμοσυνη.εκανα αυχενικη και βγηκε πολυ καλη και πριν απο μια εβδομαδα εκανα το β επιπεδου.ολα ηταν τελεια εκτος απο μια ηχογενης εστια στην καρδια και ενα πολυ ηπιο υπερηχογενες εντερο.ο γιατρος μου ειπε πως εαν δεν υποχορησουν στις 28-30 εβδομαδες αυτα τα στοιχεια,μετα θα πρεπει να κανουμε αμιοπαρακεντηση.εκανα και την εξεταση για κυστικη ινωση.εσεις τι με συμβουλευετε?
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Ο εντοπισμός υπερηχογενούς εντέρου στο κύημα είναι ένα εύρημα που μπορεί να αποδοθεί σε πολλές αιτίες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει απόδειξη για τη διάγνωση της νόσου.
Αναφέρετε ότι κάνατε εξέταση για την Κυστική Ίνωση. Υποθέτω ότι πρόκειται για γενετικό έλεγχο για τον εντοπισμό των μεταλλάξεων της νόσου (σε ποσοστό 75%, 95%; ) και δεν αποσαφηνίζετε αν έκανε και ο σύζυγός σας την εξέταση αυτή. Από τα αποτελέσματα αυτά θα εξαρτηθεί και η πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε. Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για την ανίχνευση μετάλλαξης της ΚΙ, τότε ελαττώνεται δραματικά η πιθανότητα να έχει το κύημα ΚΙ. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά για εσάς, τότε πρέπει να εξεταστεί και ο σύζυγός σας για όσο περισσότερες μεταλλάξεις γίνεται και να συζητηθεί το ενδεχόμενο της αμνιοπαρακέντησης.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
16.04.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis