Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

aderfia paidiwn me k.i

Ερώτηση
an to prwto moy paidi einai 16 kai exei paei ston paidiatro mono gia ta emvolia opws kai to deytero poy einai 10(exoyn ena aderfaki sta 3 me ki)prepei na kanoyn kai ayta test ydrwta?h allhtheia einai pws kai sth eidea mono trelenomai,h megalh tha paei 3 lykeioy kai den kserw an tha prepei na thn fortisw kai me ayto.einai kati poy me apasxolei ti prepei na kanw?sas parakalw dwste moy mia apanthsh to syntomotero.eyxaristw!
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη
Δεν γνωρίζω ποια ήταν τα συμπτώματα που οδήγησαν τον παιδίατρο σας να ζητήσει να γίνει το τεστ ιδρώτα στο τρίχρονο παιδί σας και να επιβεβαιώσει ότι πάσχει από ΚΙ.
Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο κανόνας για τα αδέλφια ενός παιδιού, για το οποίο υπάρχει θετική διάγνωση ότι πάσχει από ΚΙ, είναι ότι θα πρέπει να ελεγχθούν και αυτά για την ύπαρξη ή όχι ΚΙ, άσχετο από το αν παρουσιάζουν ή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου.
Τα αδέλφια ενός παιδιού, για το οποίο τίθεται η διάγνωση της ΚΙ, έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάσχουν και αυτά από ΚΙ, γιατί πρόκειται για ένα κληρονομικό νόσημα, όπου σε κάθε γέννηση η πιθανότητα να πάσχει το παιδί από ΚΙ είναι 25%.
Στην περίπτωσή σας το τεστ ιδρώτα δεν γίνεται για την επιβεβαίωση ότι τα άλλα σας παιδιά έχουν ΚΙ, αλλά για να επιβεβαιωθεί ότι δεν πάσχουν.
Προσωπικά θεωρώ ότι τα μεγαλύτερα παιδιά σας δεν πάσχουν από ΚΙ γιατί δεν παρουσιάζουν κάποιο από τα συμπτώματα της νόσου μέχρι σήμερα, αλλά είναι απαραίτητο να κάνουν το τεστ ιδρώτα, οπότε και επίσημα θα αποδεικνύεται ότι δεν πάσχουν.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
10.06.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis