Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Ερώτηση
Καλησπερα.Ειμαι εγκυος 26 εβδομαδων.Ο συζυγος μου ελεγθηκε για μεταλλαξεις Κ.Ι στο 95 % και βρεθηκε μονο ενας πολυμορφισμος.Κρινεται απαραιτητο να ελεγθω και εγω ή ο πολυμορφισμος δεν δημιουργει προβλημα σε καθε περιπτωση,ειτε εγω ειμαι φορεας ή οχι καποιας μεταλλαξης?Ευχαριστω.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Είστε πλέον στην 26η εβδομάδα κύησης και ο σύζυγός σας έχει ελεγχθεί για το 95% των μεταλλάξεων της ΚΙ. Από τον έλεγχο αυτό εντοπίστηκε ένας πολυμορφισμός που δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Η πρόληψη της ΚΙ κατά 100% δεν είναι εφικτή, αλλά η πιθανότητα απόκτησης παιδιού με ΚΙ μπορεί να περιοριστεί πάρα πάρα πολύ, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των μεταλλάξεων της ΚΙ που ελέγχεται, κάτι που έχει γίνει στην περίπτωση του συζύγου σας.
Πρώτον, σε περίπτωση που έχετε ελεγχθεί και εσείς με αρνητικό αποτέλεσμα, τότε η πιθανότητα ΚΙ θα είναι σχεδόν μηδενική.
Δεύτερον, σε περίπτωση που εσείς είστε φορέας μίας μετάλλαξης της ΚΙ, η πιθανότητα εκδήλωσης ΚΙ στο παιδί δεν είναι μηδενική, αλλά είναι πάρα πολύ μικρή.
Πρακτικά, πιστεύω ότι έχετε περιορίσει πάρα πολύ την πιθανότητα να αποκτήσετε παιδί με ΚΙ.
Σε περίπτωση επόμενης εγκυμοσύνης θα μπορούσατε να ελεγχθείτε και εσείς για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων (προληπτικά).
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
17.09.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis