Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΤΕΣΤ ΙΔΡΩΤΑ

Ερώτηση
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 5.5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΙΔΡΩΝΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ.ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΝ ΑΛΛΑΖΩ 5-6 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ.ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΑΖΩ..ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΚΕΜΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗ.ΠΙΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΟ..ΤΟΝ ΞΑΝΑΑΛΑΖΩ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ...ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΥΧΝΑ ΒΗΧΑ ΜΕ ΦΛΕΜΑΤΑ.. ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΙΔΡΩΝΕΙ...ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΔΕΠΟΝ.
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΣΤ ΙΔΡΩΤΑ ΓΙΑ ΙΝΟΚΥΣΤΙΚΗ; ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΕΓΩ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΙΜΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΝΙΚΥΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ 80% ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟΥ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟ 80% ΕΠΙΣΗΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Η κυστική ίνωση (ΚΙ) είναι μία νόσος, της οποίας ένα κύριο χαρακτηριστικό είναι η αυξημένη περιεκτικότητα του ιδρώτα σε αλάτι.
Από τα λεγόμενά σας υπάρχει διαταραχή στην ποσότητα παραγωγής του ιδρώτα και όχι στη σύσταση του ιδρώτα. Η ΚΙ δεν προκαλεί υπεριδρωσία (αυξημένη αποβολή ιδρώτα). Το παιδί σας, αν είχε ΚΙ, τότε με την υπεριδρωσία που εκδηλώνει θα πρέπει να παρουσίαζε και αφυδάτωση. Επιπλέον, η ΚΙ χαρακτηρίζεται και από άλλα κλινικά συμπτώματα, όπως είναι ογκώδες, λιπαρές και δύσοσμες κενώσεις, συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, ελλιπής πρόσληψη βάρους κ.α. Δεν αναφέρετε τέτοιες λεπτομέρειες από το ιστορικό του παιδιού.
Προσωπικά πιστεύω ότι το παιδί σας δεν πάσχει από ΚΙ. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και να αναζητήσετε αλλού τα αίτια για την υπεριδρωσία αυτή (π.χ. υπερθυρεοειδισμός, συγγενή καρδιοπάθεια, κ.α.).
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
16.12.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis