Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Απορία

Ερώτηση
Καλησπερα γιατρε. Θα ηθελα τη γνωμη σας για το μωρο μου. Ειναι 9 μηνων εχει βαρος9.600 και υψος 71 εκ. Εδω και ενα μηνα εχει μυξουλες κ βηχα ,που ακουγεται σαν να εχει φλεμα. Ο παιδιατρος που τον εχει δει μου ειπε πως δεν εχει ακροαστικα και οτι ειναι ιωση, οβηχας με φλεμα ειναι απο τις μυξες που καταπίνει. Το πρωτοκαιρο του εδωσε 2 σιροπια το mucolsovan και το spiropent. ΔΕ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝ τιποτα. Μετα μας ειπε πως ειναι τα κρεατακια κ πηραμε xozal και protagol. Και αυτο ειναι μια μορφη ιωσης. Ακομα εχει μυξουλες κ βηχα με φλεμα. Τρωει με ορεξη απλα εγω αγχωνομαι μηπως εχει κι . Ο αντρας μου εχει κανει εξετασεις στο Λαικο το 80 τοις εκατο και εχουν βγει αρνητικες. Και στο μωρο καναμε την εξεταση στο μαιευτηριο για την irt και βγηκε αρνητικη. Αλλα εγω φοβαμαι πολυ. Η γνωμη σας ποια ειναι γιατρε; Σας ευχαριστω πολυ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Έχετε ένα βρέφος, το οποίο έχει κανονική ανάπτυξη, βάρος και ύψος και το οποίο από μηνός έχει υγρό βήχα.
Δεν αναφέρετε αν έχετε και άλλα παιδιά, ή αν το βρέφος σας πηγαίνει στον βρεφονηπιακό σταθμό, και γιατί έχετε αυτή την ιδιαίτερη ευαισθησία για την Κυστική Ίωση (ΚΙ).
Πολλά είναι τα αίτια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τα παραπάνω συμπτώματα. Τα συχνότερα αίτια είναι το βρογχικό άσθμα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σπανιότερα η ανοσοανεπάρκεια, η κυστική ίνωση και το σύνδρομο Kartagener.
Η πιθανότητα να είναι κυστική ίνωση, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων του γενετικού ελέγχου του συζύγου σας, αλλά και λόγω του αρνητικού IRT, καθίσταται αδύνατη και δεν πρέπει να ανησυχείτε καθόλου.
Θα πρέπει να αναζητήσετε με τον παιδίατρό σας κάποιο από τα συνήθη αίτια που προανέφερα.
Χρόνια πολλά,
Δρ. Άννα Κατελάρη-Ιωαννίδου
26.12.2013
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Anna Katelari-Ioannidou