Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ερώτηση
Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 9 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΑΝ ΛΑΣΠΗ , ΚΑΙ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ ΜΙΑ ΞΙΝΙΛΑ. ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1-4 ΚΕΝΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.
ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ.

ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΓΩΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΕΝΩΣΕΙΣ ? ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΛΕΓΧΟΣ?
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Έχετε ένα παιδί 9 μηνών με χαμηλή πρόσληψη βάρους. Το παιδί σας έχει χαμηλή πρόσληψη βάρους πριν εμφανίσει διαταραχές σχετικά με τη σύσταση και τον αριθμό των κενώσεων.
Εδώ και 15 ημέρες έχει 1-4 κενώσεις ημερησίως, καλοσχηματισμένες και δύσοσμες χωρίς ιστορικό βρογχίτιδας ή μόνιμου βήχα. Προσωπικά πιστεύω ότι το παιδί σας έχει ένα μεταλοιμώδες σύνδρομο δυσαπορρόφησης, το οποίο είναι η συνηθέστερη αιτία διαταραχών των κενώσεων, και το οποίο θα γίνει καλά με την κατάλληλη διαιτητική αγωγή.
Μόνο, εφόσον παρά τη διαιτητική θεραπεία, επιμείνουν οι διαταραχές των κενώσεων και η στασιμότητα βάρους μπορείτε να αναζητήσετε σπάνια παθολογικά αίτια, όπως είναι η παγκρεατική ανεπάρκεια μέσω εξετάσεων, όπως είναι η θρυψίνη και η ελαστάση των κοπράνων.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
21.01.2014
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis