Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Επίμονος βήχας

Ερώτηση
Ο γιος μου είναι 6 ετών. Τον εξέτασε ο κος Ντουντουνάκης σε απογευματινό ιατρείο πριν ένα χρόνο περίπου καθώς παρουσίαζε επαναλαμβανόμενα επεισόδια παραγωγικού βήχα και επειδή ο ιδρώτα του μου φαινόταν αρκετά αλμυρός χωρίς όμως να έχω μέτρο σύγκρισης. Κάναμε και τεστ ιδρώτα με αποτέλεσμα 26 στη σχετική κλίμακα με όριο το 40.
Τον χειμώνα που πέρασε είχαμε κάποια μέτρια επεισόδια βήχα όμως εδώ και τρεις εβδομάδες παρουσιάζει έναν διαφορετικό, απότομο και πνιγηρό συνήθως παραγωγικό βήχα με συχνότητα περίπου κάθε μία ώρα τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα. Κάποια φορά που φταρνίστηκε έβγαλε μια θολή, ιδιαίτερα κολλώδη και παχύρρευστη βλέννα.
Επειδή αρχίζω να φοβάμαι πάλι για το ενδεχόμενο κυστικής ίνωσης μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω ; Πρέπει να απευθυνθώ σε παιδοπνευμονολόγο ; Πρέπει να επαναλάβω το τεστ ιδρώτα ;
Η ανάπτυξή του είναι κάτω από το μέσο όρο αλλά μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες. Οι κενώσεις του είναι συνήθως ελαφρός δυσκοίλιες και βυθίζονται σχεδόν πάντα.
Το οξυγόνο στο αίμα είναι στο 99%. Είναι πάντα δραστήριος και αθλείται κανονικά. Ιδρώνει υπερβολικά τόσο στον ύπνο όσο και τη μέρα.
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη
Σε ένα παιδί 6 ετών πολλά είναι τα αίτια που προκαλούν βήχα. Τα συνηθέστερα είναι το βρογχικό άσθμα, οι αλλεργίες και σπανιότερα οι ανοσολογικές παθήσεις, η κυστική ίνωση, το σύνδρομο δυσκίνητων κροσσών.
Εσείς έχετε κάνει το τεστ ιδρώτα, μέσω του οποίου έχετε πρακτικά αποκλείσει την πιθανότητα για ΚΙ.
Θα πρέπει να διερευνήσετε τις άλλες αιτίες που προκαλούν βήχα και να αρχίσετε από τα συνηθέστερα αίτια πριν ασχοληθείτε με τα σπανιότερα.
Σε αυτό ασφαλώς και θα σας βοηθούσε να επισκεφτείτε έναν παιδοπνευμονολόγο.

Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
04.06.2014
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis