Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Pet cat and CF

Ερώτηση
κατοικίδιο στο σπίτι.δεν ξέρω αν έκανα λάθος ή οχι πρόσφατα προστέθηκε μια γάτα στο σπίτι ο μικρός έχει άμεση επαφή( δεν διαμένει στο σπίτι αλλά έξω χωρίς επαφή με άλλα ζώα)παίζει αγκαλιάζει το γατάκι σκέτη τρέλα.πέρα απο το σαπούνισμα των χεριών τι άλλα μετρα θα πρέπει να παρθουν?πραγματικά έχω αγχωθεί η ύπαρξη ζώου στο σπίτι επιβαρύνει τα πνευμόνια του παιδιού μου?τι αρρώστιες είναι κολλητικές και πως μπορώ να τις αποφύγω(χωρίς να κάνω το γατί αδέσποτο)υπάρχει κάτι που αν το παρατηρήσω να τρέξω σε γιατρό?αν κολλήσει κάτι θα είναι ανατρέψιμο ή θα έχω άλλον ένα εχθρό για την επιβίωση του?καλημερα!παρακαλώ για την άμεση απάντηση αν πρέπει να το διώξω να γίνει τώρα πριν το δέσιμο γίνει πιο ισχυρό.
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Σας παραθέτω μια εμπεριστατωμένη απάντηση από τη dr. Sophie Ravilly από το κεντρικό αρχείο της Ecorn:

Σε πολλές μελέτες γίνεται αναφορά στη θεραπευτική αξία των κατοικίδιων ζώων για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, ή τα άτομα με σοβαρά νοσήματα. Στην περίπτωση της ΚΙ ανακύπτουν δύο δυνητικά προβλήματα: ένα ενδεχόμενος «λοιμώδης» και ένας ενδεχόμενος «αλλεργικός» κίνδυνος. Για τον ενδεχόμενο κίνδυνο της λοίμωξης θεωρούμε ότι τα «πρότυπα» μέτρα υγιεινής, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του γλυψίματος από το ζώο του προσώπου, επαρκούν. Εφόσον λαμβάνονται τα μέτρα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να μην έχει το παιδί σας ένα κατοικίδιο, όπως είναι ένας σκύλος ή μια γάτα. Υπάρχουν όμως δύο είδη κατοικιδίων που είναι προβληματικά στην περίπτωση της ΚΙ: τα πουλιά και τα ψάρια, ή άλλα ζώα που ζουν σε ενυδρείο. Τα πουλιά ενδέχεται να μεταφέρουν μικρόβια που είναι προβληματικά σε ασθενείς με ΚΙ, όπως είναι τα Χλαμύδια, τα άτυπα μυκοβακτηρίδια και ο ασπέργιλλος. Είναι πιο ασφαλές να μην υπάρχει επαφή με πουλιά. Ο κίνδυνος για λοίμωξη είναι υψηλότερος κατά τον καθαρισμό του κλουβιού, των περιττωμάτων και όταν τα κλουβιά των πουλιών είναι στα υπνοδωμάτια, ή σε μικρά δωμάτια χωρίς επαρκή αερισμό. Τα ζώα που ζουν σε ενυδρείο φέρουν ενδεχόμενο κίνδυνο για ασθενείς με ΚΙ για τη μετάδοση ψευδομονάδας (που ζει σε υγρό περιάλλον) και άτυπων μυκοβακτηρίων, οπότε και δεν συστήνεται η διατήρησή τους.
Για τον ενδεχόμενο αλλεργικό κίνδυνο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό του κάθε ατόμου. Σε κάθε περίπτωση δεν προτείνεται η παραμονή του ζώου στο δωμάτιο του παιδιού, ούτε βέβαια να κοιμάται το ζώο πάνω στο κρεβάτι. Τέλος, είναι σκόπιμο να συζητηθεί το θέμα με την ιατρική ομάδα του κέντρου ΚΙ που σας παρακολουθεί, η οποία θα σας συμβουλεύσει βάσει της εικόνας του παιδιού και του δικού του ενδεχόμενου αλλεργικού κινδύνου.
Προσθέτω και την απάντηση της βελγικής ομάδας από το κέντρο του Leuven: «Στις οικογένειες με ΚΙ δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα σε σχέση με τα κατοικίδια. Σαφώς και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγειινής και ασφάλειας. Για παράδειγμα, το κατοικίδιο πρέπει να εμβολιάζεται. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι ασθενείς με ΚΙ γίνονται πιο αλλεργικοί στα κατοικίδια από τους υπόλοιπους. Από πρόσφατα στοιχεία μάλιστα προκύπτει ότι η επαφή με διάφορα κατοικίδα κατά τα πρώτα έτη ζωής ίσως να δρα προστατευτικά για τις αλλεργίες αργότερα. Η αλλεργία στα κατοικίδια με σημεία όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα (ρινική συμφόρηση, κνησμός μύτης, δακρυσμένα μάτια) ή άσθμα (οξεία επεισόδια βήχα, συριγμού ή δύσπνοιας), είναι ακρετά συχνή, οπότε ένας ασθενής με ΚΙ μπορεί να είναι αλλεργικός στα σκυλιά, ή άλλα κατοικίδια. Σε ακραίες περιπτώσερις, όπως είναι οι ασθενείς με ΚΙ και μειωμένη ανοσοεπάρκεια μετά από μεταμόσχευση πνευμόνων, ένας άρρωστος σκύλος μπορεί να μολύνει τον ασθενή. Έχει περιγραφεί και η αντίστροφη περίπτωση, όπου ένας ενήλικος με ΚΙ και πνευμονική λοίμωξη με ψευδομονάδα υψηλής μεταδοτικότητας μόλυνε τον σκύλο του. Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι βέβαια ακραίες. Αν σας ανησυχεί κάτι άλλο σχετικά με τον σκύλο, μπορεί να το συζητήσετε με τον γιατρό σας».

Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
04.01.2015
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis