Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

10χρονος με κυστική ίνωση

Ερώτηση
ο γιος μου πηγαίνει κολύμβηση εδώ και 5 χρόνια.
το βαρέθηκε όμως και δεν μπορώ να τον πιέζω άλλο για να συνεχίσει.
προτειμάει το ποδόσφαιρο.
μου το συνηστάτε ;
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη

Η συστηματική άσκηση είναι απαραίτητη για τα άτομα με κυστική ίνωση. Προάγεται η καρδιοαναπνευστική ικανότητα του ατόμου και διατηρείται η μυοσκελετική αρτιότητα.
Τόσο η κολύμβηση, όσο και το ποδόσφαιρο είναι ευεργετικά για τον γιο σας. Το ποδόσφαιρο διαθέτει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι συμβάλλει περισσότερο από την κολύμβηση στη διατήρηση και επαύξηση της οστικής πυκνότητας του σκελετού εξαιτίας των φορτίσεων που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί σε ένα σεβαστό ποσοστό ασθενών με ΚΙ παρατηρούνται φαινόμενα οστεοπόρωσης σε βάθος χρόνου. Η κολύμβηση, λόγω της φύσης του αθλήματος, δηλαδή την απουσία φορτίσεων στον σκελετό λόγω του υδάτινου περιβάλλοντος, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σε οποιαδήποτε κατηγορία ατόμων (άνδρες, γυναίκες, ασθενείς, κτλ).
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να λησμονείται ότι το σημαντικό είναι να ασκείται συστηματικά ο γιος σας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι σκόπιμο είναι να ασχολείται με κάτι που του αρέσει πραγματικά, προκειμένου ο ίδιος να το θέλει και να το επιδιώκει.
Φιλικά,
Κώστας Κατσουλάκης
25.12.2014
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Physiotherapist Konstantinos D. Katsoulakis