Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ερώτηση
Γεια σας,
Ειμαι 22 χρονων,
Προσφατα παρατηρηθηκε απο τον παθολογο μου οτι εχω πληκτροδακτυλια(δεν ειχα ποτε σοβαρες αναπνευστικες λοιμοξεις ή ιστορικο),κατοπιν αυτου υποβληθικα σε εξετασεις αιματος ,ουρων ,αξονικης θωρακα ,σπιρομετρηση,θυροειδη,υπερηχους ανω κοιλιας και καρδιας και σε ηλεκτροκαρδιογραφημα,ολα τα αποτελεσματα χωρις καμια παθολογικη ενδειξη.
Ο παθολογος μου κατεληξε στο συμπερασμα οτι προκειτε για ιδιοπαθης πληκτροδακτυλια.
Κατα την διαρκεια των εξετασεων αυτων συμβουλευτικα και πνευμονολογο, ο οποιος δεν απεκλεισε το ζητημα της κυστικης ινωσης(θεωρωντας το εξαιρετικα δυσκολο) .
Το μονο συπτωμα αν μπορει να θεωρηθει οτι εχω ειναι οτι εχω αρκετα φλεματα χωρις βηχα, τονιζω οτι εχω κοψει το καπνισμα εδω και 2 βδομαδες.
Θεωριτε οτι πρεπει να υποβληθω σε εξεταση για κυστικη ινωση?
Ευχαριστω
Απάντηση
Είστε 22 ετών και παρουσιάζετε πληκτροδακτυλία χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα από το αναπνευστικό σύστημα.
Η πλητροδακτυλία δεν προκαλείται μόνο από μια χρόνια πνευμονοπάθεια (όπως είναι η κυστική ίνωση), αλλά και από ηπατοπάθεια, καρδιοπάθεια, φλεγμονώδη εντεροπάθεια, ή μπορεί να είναι και ιδιοπαθής κληρονομική πληκτροδακτυλία. Στην τελευταία περίπτωση θα έπρεπε να παρουσιάζουν πληκτροδακτυλία και οι γονείς σας (Spickmall, Zirwas & English 2005, Am Acad Dermatol 52;6:1120-8).
Σε σχέση με αυτά που σας είπε ο πνευμονολόγος, στην περίπτωση ΚΙ με πληκτροδακτυλία θα είχατε και άλλα συμπτώματα. Εφόσον δεν έχετε άλλα συμπτώματα, μάλλον δεν πρόκειται για ΚΙ.
Παρόλα αυτά, για να φύγει από το μυαλό σας το ενδεχόμενο της ΚΙ και να κλείσει το κεφάλαιο αυτό, μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού για να κάνετε ένα τεστ ιδρώτα στο κέντρο μας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου θα ελέγξουμε και την πληκτροδακτυλία.
Εφόσον είστε 22 ετών και χωρίς συμπτώματα, δεν ανησυχώ για σας.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
02.04.2015
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis