Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΓΟΝΟΤΥΠΟΣ 7Τ/7Τ

Ερώτηση
Γεια σας, στις εξετάσεις που έκανε ο σύζυγος μου για ανίχνευση μεταλλάξεων του γονιδίου CFTR, στο συμπέρασμα γράφει: "...στο δείγμα ανιχνεύθηκε ο γονότυπος 7Τ/7Τ όσον αφορά στην πολυμορφική περιοχή του γονιδίου CFTR".
Aυτό σημαίνει ότι είναι φορέας της ασθένειας;
Την εξέταση την έκανε καθώς υπάρχει ολιγοασθενοσπερμία.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Επειδή η συγγενής αμφοτερόπλευρη απόφραξη του σπερματικού πόρου (CBVAD), καθώς και διάφορες διαταραχές στη σπερματογένεση (ολιγοασθενοσπερμία), συνδέονται με την ανεύρεση μεταλλάξεων της κυστικής ίνωσης (ΚΙ) στο γονίδιο CFTR, ένα υψηλό ποσοστό (περίπου 70-90%) των ανδρών με CBVAD παρουσιάζουν διαταραχές στο γονίδιο της ΚΙ (Cuppers H & Cassiman JJ 2004, Clauster 2005).
Η CBVAD ευθύνεται για περίπου το 3% της ανδρικής στειρότητας. Η συχνότητα της CBVAD υπολογίζεται περίπου στο 1/1000.
Μεγάλη σημασία για την CBVAD έχει το αλλήλιο IV8-T5, το οποίο απαντάται σε ποσοστό 5% των CFTR γονιδίων, το οποίο είναι το πιο συχνό «ήπιο» CFTR αλλήλιο παγκοσμίως. Η συχνότητά του σε άνδρες με CBVAD είναι 25-40%, δηλαδή 5-8 φορές συχνότερη από ότι στον γενικό πληθυσμό.
Οι μηχανισμοί, με τους οποίους οι μεταλλάξεις και οι πολυμορφισμοί συμμετέχουν στην παθογένεση της CBVAD δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.
Το γονίδιο της ΚΙ αποτελείται από 27 κωδικοποιούσες περιοχές που ονομάζονται εξόνια. Τα μεταξύ των εξονίων τμήματα είναι μη κωδικοποιούσες περιοχές (δεν συνθέτουν την πρωτεΐνη της ΚΙ) και ονομάζονται ιντρόνια.
Όταν στον πυρήνα του κυττάρου το γονίδιο CFTR διαβιβάζεται (προωθείται), προκειμένου να παραχθεί η πρωτεΐνη CFTR, χρησιμοποιείται το αγγελιοφόρο RNA (mRNA), το οποίο χρησιμεύει ως καλούπι για τη δημιουργία της CFTR πρωτεΐνης (οι μη κωδικοποιούσες περιοχές παραλείπονται).. Υπάρχει μια περιοχή στο ιντρόνιο 8 του CFTR γονιδίου (poly T(n)), η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του γονιδίου μέσω της μη φυσιολογικής συγκόλλησης των εξονίων 8 και 9. Η περιοχή αυτή στο σημείο αποκοπής και επανασυγκόλλησης μπορεί να παρουσιάζεται με τρεις μορφές, τις 5Τ, 7Τ και 9Τ. Κατά τη διαδικασία μεταγραφής σε άτομα με διαφορετικά αλλήλια 5Τ, 7Τ, 9Τ το ποσοστό της ατελούς μεταγραφής είναι αντίστροφο του αριθμού των Τ αλληλίων.
Τα 7Τ και 9Τ θεωρούνται πολυμορφικές παραλλαγές, ενώ τα 5Τ θεωρούνται μεταλλάξεις ποικίλης διεισδυτικότητας.
Η poly T(n) περιοχή ελέγχεται σε ενήλικες άρρενες για γενετική εκτίμηση λόγω CBVAD, ή όταν υπάρχει η μετάλλαξη R117H.
Συνεπώς, αν έχει εντοπιστεί μόνο η 7Τ/7Τ στον σύζυγό σας και καμιά άλλη CFTR μετάλλαξη, τότε ο σύζυγός σας δεν φέρει τη νόσο (με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη σπάνια μετάλλαξη που δεν μπόρεσε να ανιχνευτεί με τον έλεγχο), και το εύρημα αυτό από μόνο του δεν μπορεί να εξηγήσει την ολιγοσπερμία.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
19.08.2015
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis