Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΙ και νουκλεοτιδικη αλλαγή άγνωστης σημασίας

Ερώτηση
Καλημέρα σας, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση. Διανύω την 16η εβδομάδα κύησης και έκανα την εξέταση για το 99 % των μεταλλάξεων της ΚΙ για καθαρά προληπτικούς λόγους καθώς δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ούτε απο τη δική μου πλευρά, ούτε απο του συζύγου. Στο αποτέλεσμα της εξέτασης μου αναγράφεται οτι ανιχνεύθηκε η νουκλεοτιδική αλλαγή c.1001G>A (.Arg334Gin) του γονιδίου CFTR σε ετερόζυγη κατάσταση και οτι για την αλλαγή αυτή δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στη διεθνή βιβλιογραφία ως προς την παθογένειά της. Θα ήθελα να ρωτήσω τι ακριβώς σημαίνει αυτό, οτι είμαι φορέας του γονιδίου της ΚΙ; Μας συστήθηκε να ελεγχθεί και ο σύζυγος για το 99% των μεταλλάξεων αλλά τα αποτελέσματα θα βγουν σε ενα μήνα. Ποιά είναι τα πιθανα σενάρια αν βρεθεί και αυτός θετικός σε κάποια μετάλλαξη;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Είσαι έγκυος και εξετάστηκες για το 99% των μεταλλάξεων της ΚΙ για προληπτικούς λόγους. Από τα αποτελέσματα αναφέρεται ότι ανιχνεύθηκε η νουκλεοτιδική αλλαγή c.1001G>A (.Arg.334Gin), η μετάλλαξη R334Q.
Στη μεγαλύτερη βάση δεδομένων CFTR2, η οποία είναι ένα σύστημα αναφοράς που έχει δημιουργηθεί από πληροφορίες για την κλινική σημασία της κάθε μετάλλαξης από εθνικά κέντρα καταγραφής (registry), ή αν δεν υπάρχουν, από μεγάλα κέντρα κυστικής ίνωσης, από 89502 ασθενείς, έχει καθοριστεί η κλινική σημασία για 374 μεταλλάξεις.

312 από αυτές προκαλούν κυστική ίνωση
36 παρουσιάζουν ποικίλη κλινική διαβάθμιση της νόσου
13 δεν προκαλούν ΚΙ
13 μεταλλάξεις είναι άγνωστης σημασίας

Η μετάλλαξη R334Q έχει ανευρεθεί σε οκτώ χρωμοσώματα και ανήκει στην ομάδα ποικίλης κλινικής διαβάθμισης της νόσου (varying clinical consequence). Συνεπώς, είστε φορέας ενός γονίδιου της ΚΙ ποικίλης κλινικής έκφρασης. Για τον λόγο αυτό συστήθηκε να ελεγχθεί ο σύζυγός σας για το 99% των μεταλλάξεων.
Αν ο σύζυγός σας βρεθεί να φέρει μια μετάλλαξη της ΚΙ, ισχύουν τα παρακάτω για το κύημα. Υπάρχουν πιθανότητα 25% ότι δεν θα φέρει καμιά από τις μεταλλάξεις που φέρετε εσείς, ή ο σύζυγός σας, οπότε θα είναι υγιές. Υπάρχει πιθανότητα 50% ότι θα φέρει μια από τις δύο αυτές μεταλλάξεις και θα είναι φορέας, όπως και εσείς, αλλά υγιές. Τέλος υπάρχει πιθανότητα 25% να φέρει και τις δύο μεταλλάξεις, οπότε θα πάσχει από ΚΙ.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
28.01.2018
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis