Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Stenotrophomonas maltophilia

Ερώτηση
Καλή σας ημέρα, έχω ένα κοριτσακι 11 μηνών όπου είχε ένα βράσιμο κάναμε τα πάντα ουτε ακροαστικά όυτε ωρλ έχει κάτι, πήγαμε σε πνευμονολόγο όπου η πλάκα που της έκαναν είναι καθαρή και η καλλιεργεια πτυελλου έδειξε το μικρόβιο στενοτροφαν μαλτοφιλια,Θα κανουμε και το τεστ ιδρωτα αλλα θα ηθελα να σας πω οτι στην εγκυμοσυνη του πρωτου μου παιδου εκανα εγω τεστ κυστικης ινωσης και δεν ειχα
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Η Stenotrophomonas maltophilia είναι ένας μικροοργανισμός που αναπτύσσεται στις βρογχικές εκκρίσεις σε ένα μικρό ποσοστό (περίπου 7%) των πασχόντων με ΚΙ. Βάσει αυτού σας συνέστησε ο πνευμονολόγος να κάνετε το τεστ ιδρώτα, . Η ήπια κλινική εικόνα, η φυσιολογική ακτινογραφία και τα αρνητικά αποτελέσματα του γονοτυπικού ελέγχου είναι στοιχεία που δεν συντελούν υπέρ της πιθανότητας για ΚΙ.
Προσωπικά δεν ανησυχώ, αλλά εφόσον ο πνευμονολόγος σας το αξιολογεί έτσι, το σωστό είναι να κάνετε το τεστ ιδρώτα έτσι, ώστε να μην ανησυχείτε καθόλου πια.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
19.01.2018
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis