Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Ερώτηση
Καλησπερα σας,
εχω ενα αγορακι 20 μηνων, το βαρος του ειναι 9,500 και το υψος του ειναι 81cm, εκτος του οτι ειναι μικροσωμος δεν εχει κανενα αλλο απο τα συμπτωματα που διαβαζω, μοναχα μια φορα εχει αρρωστησει κανοντας ακροαστικα που περασε σχετικα ευκολα μεσα σε 2 μερες, τα κακα του ειναι φυσιολογικα, ο ιδρωτας του καθε αλλο απο αλμυρος, σχετικα με την σιτιση του αλλωτε τρωει πιο πολυ αλλωτε πιο λιγο αλλα δεν πινει γαλα, περιπου 200 ml ημερα. Του καναμε διαφορες εξετασεις το μονο που βρηκαμε ειναι πως εχει στιγμα (που εχω και εγω και ο συντροφος μου-διαφορετικου τυπου ο ενας Α και ο αλλος Β-) παρολαυτα οταν ημουν εγκυος καναμε αμνιοπαρακεντιση και ολα ηταν φυσιολογικα, εγινε εξεταση και για ΚΙ αλλα το κοινο τυπο οπου βγηκε αρνητικος. Ο παιδιατρος μας προτεινε να κανουμε και το τεστ ιδρωτα για να ειμαστε σιγουροι. Εσεις πιστευετε απο τα παραπανω οτι ειναι πιθανο το παιδι μου να εχει ΚΙ?
Σας ευχαριστω πολυ για το χρονο σας.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Όπως αναφέρετε, ο γιος σας δεν έχει ογκώδεις, λιπαρές και δύσοσμες κενώσεις, ο ιδρώτας του δεν είναι ιδιαίτερα αλμυρός, είναι λιγόφαγος και σχετικά μικρόσωμος, αλλά τον έχετε ακούσει να βήχει μόνο μετά από μια ίωση. Επιπλέον, έχετε ελεγχθεί προγεννητικά για την πιο κοινή μετάλλαξη της ΚΙ στην Ελλάδα, την οποία φέρει το 50% των πασχόντων, και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.
Βάσει των παραπάνω η άποψή μου είναι ότι το παιδί σας είναι απίθανο να έχει ΚΙ.

Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
13.12.2017