Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Πρέπει να κάνει το τεστ του ιδρώτα;

Ερώτηση
Η κόρη μου 19 μηνών είναι 8.5 κιλά με ύψος 76εκ.εχει χαμηλή θρέψη όπως καταλαβαίνετε.επισης κ η μεγάλη μου κόρη 5.5 χρόνων είναι κ αυτή αρκετά αδύνατη 15.5 κιλα.η παιδίατρος μας έκανε τις πρώτες εξετάσεις για τη στασιμότητα βάρους όπου βγήκαν καλές.κ μας ενημέρωσε ότι πρέπει να υποβληθεί η μικρή μου κόρη στο τεστ ιδρώτα γιατί έχει παρουσίασει βρογχιολιτιδες(κόπρανα και ιδρώτας φυσιολογικα).έχω αγχωθει πολύ. πιστεύεται πρέπει να γίνει η εξέταση;
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Η κόρης σας είναι 19 μηνών, ζυγίζει 8.5 kg με ύψος 76 cm. Και οι δύο αυτές παράμετροι είναι κάτω του 3%.
Δεν έχω την πλήρη εικόνα της πορείας της ανάπτυξης του παιδιού, εκτός από αυτές τις δύο παραμέτρους. Θα ήθελα να γνωρίζω την ποσότητα των θερμίδων που λαμβάνει ημερησίως, τον αριθμό των κενώσεων, αν τα κόπρανα είναι ογκώδη, δύσοσμα, ή λιπαρά. Ορθώς σας συνέστησε η παιδίατρος να κάνετε εξετάσεις. Αναφέρετε ότι οι πρώτες εξετάσεις έχουν γίνει, και τα αποτελέσματα είναι καλά, αλλά η παιδίατρος επιθυμεί να γίνουν και άλλες εξετάσεις.
Θεωρώ ότι η παιδίατρος ορθώς σας συνέστησε να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις, εφόσον υπάρχει το θέμα με το χαμηλό βάρος και ιστορικό βρογχιολίτιδων. Μια εξέταση, όπως είναι το τεστ ιδρώτα, δεν γίνεται μόνο για να επιβεβαιωθεί μια νόσος, όπως είναι η ΚΙ, αλλά και για να αποκλειστεί η νόσος αυτή, προκειμένου να αναζητηθούν άλλα αίτια. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να γίνουν πολλές εξετάσεις για να αποκλειστούν κάποιες αιτίες και τελικά να βρεθούν οι αιτίες που δικαιολογούν τα συμπτώματα και τα ευρήματα. Το τεστ ιδρώτα θα σας βοηθήσει, οπότε δεν πρέπει να αγχώνεστε για αυτό.

Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
06.05.2018
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis