Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΕΜΒΡΥΟ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Ερώτηση
Καλημέρα,
η μαμά έχει τη μετάλλαξη G542X σε ετερόζυγη κατάσταση και ο μπαμπάς την νουκλεοτιδική αλλαγήc.949G>C (p.Val317Leu) του γονιδίου CFTR σε ετερόζυγη κατάσταση. το έμβρυο μετά από εξέταση του αμνυακού υγρού φέρει την μετάλλαξη G542X της μητέρας και την νουκλεοτιδική αλλαγή c.949G>C (p.Val317Leu) του πατέρα σε ετερόζυγη κατάσταση. πόσο θα νοσήσει το εμβρυο??? πόσο σοβαρό πιθανολογείτε ότι θα είναι??
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε/φίλη,
Η μητέρα φέρει τη μετάλλαξη G542X και ο πατέρας φέρει τη μετάλλαξη p.Val317Leu.
Το γονίδιο της κυστικής ίνωσης είναι ένα μεγάλο γονίδιο με πολλές μεταλλάξεις (περισσότερες από 2000) έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα). Για την αξιολόγηση της κλινικής σημασίας, η οποία εκφράζει τη δυσλειτουργία της πρωτεΐνης CFTR, για τις συχνότερες μεταλλάξεις, έχει δημιουργηθεί μια διεθνής βάση δεδομένων (CFTR2) που παρέχει πληροφορίες για την κλινική σημασία των μεταλλάξεων. Κατά την τελευταία καταγραφή στις 8/12/2017, από πληροφορίες για 89059 ασθενείς έχει προκύψει ένα αρχείο για 374 μεταλλάξεις. Από τις μεταλλάξεις αυτές
312 προκαλούν ΚΙ
36 έχουν ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις
13 δεν προκαλούν ΚΙ
13 είναι άγνωστης κλινικής σημασίας.

Η μετάλλαξη G542X είναι μια από τις συχνότερες τυπικές μεταλλάξεις της ΚΙ στον ελληνικό πληθυσμό με ποσοστό 3,9%.
Η μετάλλαξη p.Val317Leu δεν περιέχεται στη βάση δεδομένων CFTR2, ούτε υπάρχουν διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα για την κλινική της σημασία. Στην προκειμένη περίπτωση το έμβρυο θα φέρει μια μετάλλαξη που προκαλεί τυπική εκδήλωση της νόσου και μια άλλη μετάλλαξη, άγνωστης κλινικής σημασίας και είναι άγνωστο αν ο συνδυασμός αυτός προκαλεί ή όχι μια τυπική, ή ήπια εκδήλωση της νόσου.
Η προσωπική μου γνώμη, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι η μετάλλαξη p.Val317Leu δεν συναντάται σε πάνω από 170000 χρωμοσώματα ασθενών με ΚΙ, είναι ότι πιθανότατα πρόκειται για μια απλή μετάλλαξη, η οποία δεν προκαλεί τυπική ΚΙ.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
13.05.2018
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis