Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Υπάρχει περίπτωση Κυστικής Ίνωσης ?

Ερώτηση
Καλησπέρα Γιατρέ είμαι 36 ετών
Από μικρός είχα αρκετές αναπνευστικες λοιμώξεις ( και πνευμόνια).
Είμαι γεννημένος το 1982 είχα δοκιμάσει μικρός τεστ ιδρώτα με αρνητικό αποτέλεσμα (λόγω τον συχνών λοιμώξεων αναπνευστικου).
Έχω διαγνωστεί με αλλεργικό βρογχικο άσθμα.

Έχω χρόνια ιγμορίτιδα που παρόλο το χειρουργείο που έχω κάνει και τα πολλα αντιβιοτικά δεν λέει να φύγει.

Η παθολογος με είχε στείλει πριν 2 χρόνια να ξανακάνω τεστ ιδρώτα στο νοσοκομείο σας όπου το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό ( 26.)

Υπάρχει περίπτωση τα συμπτώματα μου να οφείλονται σε κυστική Ίνωσης και τα αποτελέσματα τεστ ιδρώτα να είναι ψευδής αρνητικά ? Χρειάζεται να προβώ σε άλλες εξετάσεις για να αποκλειστεί οριστικά η νόσος ?
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Έχεις κάνει 2 τεστ ιδρώτα (με αρνητικό αποτέλεσμα) λόγω συχνών λοιμώξεων του αναπνευστικού και βρογχικού άσθματος. Έχετε χρόνια ιγμορίτιδα, για την οποία έχετε χειρουργηθεί. Θα ήταν χρήσιμο αν αναφέρατε σε ποια ηλικία έγινε το χειρουργείο.
Όσον αφορά το ερώτημά σας, υπάρχουν σαφώς και άλλες αιτίες, στις οποίες μπορούν να οφείλονται τα παραπάνω συμπτώματα. Μια από τις πιο συχνές τέτοιες αιτίες είναι το αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Υπάρχει και μια σπάνια κατάσταση, το σύνδρομο των «δυσκίνητων κροσσών», ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (λιγότερο από 1%) υπάρχει η πιθανότητα συνύπαρξης μεταλλάξεων που προκαλούν κυστική ίνωση, ενώ παράλληλα το τεστ ιδρώτα είναι αρνητικό. Ο μόνος τρόπος, στην περίπτωση, αυτή, αποκλεισμού της κυστικής ίνωσης είναι η εξέταση ΕGA.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
02.08.2018
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis