Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΑΞΕΙΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ

Ερώτηση
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΣΥΖΗΓΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ c.3634G>T ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ CFTR ΣΕ ΕΤΕΡΟΖΥΓΩΤΙΑ.Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ
Η ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ
ΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.ΚΑΤΟΠΙΝ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ c579+3A>G.ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΤΟ 99,9% ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΑ
ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.ΘΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΟΣ ΥΓΙΟΥΣ ΚΥΗΜΑΤΟΣ .
Απάντηση
Αγαπητέ φίλε,
Αναφέρετε ότι η σύζυγός σας είναι ετεροζυγώτης της μετάλλαξης 3634G>T του γονιδίου CFTR, για την οποία δεν υπάρχουν κλινικές πληροφορίες. Ελεγχθήκατε και εσείς και φέρετε τη μετάλλαξη 570+3A>G.
Όλα αυτά έγιναν στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου και ζητάτε την άποψή μου για τις πιθανότητες για ένα υγιές κύημα.
Το γονίδιο της ΚΙ είναι ένα μεγάλο γονίδιο, το οποίο βρίσκεται στο μακρό σκέλος του χρωμοσώματος 7 και ευθύνεται για την παραγωγή της πρωτεΐνης CFTR, η οποία αποτελείται από 140 αμινοξέα, και η οποία ανευρίσκεται στην επιφάνεια των επιθηλιακών κυττάρων των εξωκρινών αδένων. Η βασική της λειτουργία είναι η ρύθμιση του διαύλου του χλωρίου.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί άνω των 2000 μεταλλάξεων. Η πλειονότητα αυτών είναι παθολογικές. Δηλαδή επηρεάζεται η παραγωγή, ή η λειτουργία της CFTR πρωτεΐνης. Στον Ελληνικό πληθυσμό η συχνότερη μετάλλαξη είναι η DF508 σε ποσοστό 53.4%, ενώ υπάρχουν 64 άλλες μεταλλάξεις που συναντώνται σε ποσοστό >0.1% και άλλες τόσες περίπου σε ποσοστό μικρότερο του 0.1%, δηλαδή έχουν εντοπιστεί σε 1 άτομο.
Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί η CFTR2, μια βάση δεδομένων για την παγκόσμια καταγραφή ασθενών με ΚΙ από διάφορα εθνικά κέντρα καταγραφής (registry) και κέντρα ΚΙ από όλο τον κόσμο. Συγκεντρώνονται κλινικά στοιχεία για τις συχνότερες μεταλλάξεις παγκοσμίως από 89509 ασθενείς. Κατά την τελευταία καταγραφή στις 8/12/2017 καθορίστηκες η κλινική σημασία των 374 συχνότερων μεταλλάξεων παγκοσμίως. Από αυτές:
312 προκαλούν κυστική ίνωση
36 παρουσιάζουν ποικίλης σοβαρότητας κλινική εικόνα της κυστικής ίνωσης
13 δεν προκαλούν κυστική ίνωση και
13 ήταν αδιευκρίνιστης κλινικής σημασίας.

Αγαπητέ φίλε, το κύημα έχει 25% πιθανότητες να μη φέρει καμιά μετάλλαξη , 25% πιθανότητα να φέρει την 3634G>T, και θα είναι υγιές όπως η σύζυγός σας, 25% να φέρει τη δική σας μετάλλαξη 579+3Α>G, και θα είναι υγιές, όπως εσείς, και 25% να φέρει και τις δύο μεταλλάξεις. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η Αμερικανική ένωση για την κυστική ίνωση, στις προτάσεις τις για τη διάγνωση της νόσου και σχετικά με τη χρησιμότητα των γενετικών ελέγχων για την τεκμηρίωση της διάγνωσης, αναφέρει:
Α) Η ανεύρεση δύο μεταλλάξεων που προκαλούν κυστική ίνωση σε διαφορετικά χρωμοσώματα σημαίνει ότι το άτομο θα εκδηλώσει κυστική ίνωση.
Β) Μια μετάλλαξη ποικίλης κλινικής σημασίας, σε συνδυασμό με μετάλλαξη που προκαλεί κυστικής ίνωση, ή σε συνδυασμό μια μετάλλαξη ποικίλης κλινικής σημασίας, μπορεί να προκαλέσουν κυστική ίνωση.
Γ) Μεταλλάξεις αγνώστου κλινικής σημασίας (μεταλλάξεις για τις οποίες δεν υπάρχει κάποια αναφορά στη CFTR2), σε συνδυασμό με μετάλλαξη που προκαλεί κυστική ίνωση, μπορούν να προκαλέσουν νόσο, ή εκδήλωση κυστικής ίνωσης ποικίλης κλινικής βαρύτητας, ή να είναι καλοήθεις.
Δ) Ένα άτομο με μία, ή περισσότερες μεταλλάξεις που δεν προκαλούν κυστική ίνωση είναι απίθανο να εκδηλώσει τυπική κυστική ίνωση (Sonesy 2017).

Εσείς ανήκετε στην κατηγορία Γ.
Είμαι τη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο: 2132037305 (10.00-14.00).
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
02.09.2018
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis