Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Ψευδομοναδα cepacia

Ερώτηση
Καλημέρα θα ηθελα να ρωτησω εχω παιδι με κι κ ενω παντα εβγαζε ψευδομοναδα aeruginosa την τελευταια φορα σε ενα μικροβιολογικο εργαστηριο μου εβγαλαν τημ cepacia..!!επανελαβα τις εξετασεις πτυελων σε τρια διαφορετικά εργαστηρια ολα εβγαλαν ψευδομοναδα aeruginosa κ το ενα συγκεκριμενο εβγαλε παλι οτι ςχει cepacia. Τι μπορω να κανω ετσι ωστε να ειμαι σίγουρη για το πιο μικροβιο εχει?? Πως μπορω να διασταυρώσω την εγκυρότητα των αποτελεσματων.. Μενω στην επαρχια!!
Απάντηση
Αγαπητή φίλη,
Έχετε παιδί με ΚΙ που είναι χρόνια αποικισμένο με ψευδομονάδα και κατοικείται στην επαρχία. Κάνατε πρόσφατα καλλιέργεια πτυέλων σε ένα εργαστήριο στην πόλη σας και αναπτύχθηκε cepacia.
Επαναλάβατε σε τρία διαφορετικά μικροβιολογικά εργαστήρια την καλλιέργεια. Εντοπίστηκε ψευδομονάδα, αλλά όχι cepacia, επαναλάβατε την καλλιέργεια στο πρώτο εργαστήριο, όπου διαπιστώνεται ξανά cepacian, οπότε είστε σε σύγχυση λόγω των διαφορετικών αποτελεσμάτων.
Η απομόνωση και η ταυτοποίηση της BCC (cepacia) απαιτεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξή της με κατάλληλα καλλιεργητικά υλικά. Με τη χρήση τυποποιημένων αντιδραστηρίων (kit) μπορούν να προκύψουν ψευδώς θετικές, ή ψευδώς αρνητικές ταυτοποιήσεις. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στο έντονο ιξώδες των βρογχικών εκκρίσεων των ασθενών με ΚΙ, όπου απαιτείται ειδική επεξεργασία, και, αφετέρου, στη βραδεία ανάπτυξη κάποιων μικροογρανισμών, καθώς χρειάζεται για την ανίχνευσή τους παρατεραμένη επώαση (πλέον των 48 ωρών για την ψευδομονάδα και πλέον των 96 ωρών για τη cepacia). Για τον λόγο αυτό, η αξιοπιστία των αυτόματων συστημάτων ταυτοποίησης για τους παθογόνους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στην ΚΙ είναι μειωμένη.
Το Axylosoxidan και το Smaltophilia μπορούν να ταυτοποιηθούν ψευδώς ως cepacia, ενώ ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα για τη cepacia θα προκύψουν όταν δεν χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα καλλιεργητικά υλικά.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το κέντρο, όπου παρακολουθείται το παιδί σας, προκειμένου να σας προτείνουν ένα μικροβιολογικό εργαστήριο που υποστηρίζει και είναι εξειδικευμένο στις καλλιέργειες βρογχικών εκκριμμάτων ατόμων με ΚΙ, προκειμένου να εξεταστείτε εκεί.
Φιλικά,
Δρ. Σταύρος Ντουντουνάκης
02.09.2018
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Dr. Eleftherios-Stavros Doudounakis