Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

κυστικη ινωση ενηλικα με επαναλαμβανομενες παγκρεατιτιδες

Ερώτηση
καλημερα σας,

ο αδερφος μου 42 ετων σημερα, διαγνωστηκε το καλοκαιρι του 2021 με ΚΙ, με τις μεταλλάξεις: p.Phe508del (παθολογική αλλαγη) και p.Gly1069Arg (ήπια αλλαγή).
το καλοκαιρι του 2021 διαγνωστηκε και με pancreas divisum. τον Οκτωβρη του 2020 είχε προβει σε χολοκυστεκτομη, υποθέτοντας ότι η χολη ευθυνόταν για τα επεισόδια παγκρεατίτιδας που παθαινε. όμως τα επεισοδια πολλαπλασιαστηκαν μεσα στο 2021 γι αυτο και έκανε περαιτερω εξετασεις που εδειξαν διφυες παγκρεας και ΚΙ. λαμβανει το kalydeco από τον Οκτωβριο του 2021 με διακοπη τον Νοεμβριο λογω 2 επεισοδιων οξιας παγκρεατιτιδας. για 4 μηνες (Δεκεμβριο '21-Μαρτιο '22) επαιρνε συστηματικα το kalydeco μεχρι που ξαναεπαθε παγκρεατιτιδα και νοσηλευτηκε στις 30/03/2022. βοηθαει η αλλιπη διατροφη? θα πρεπει να παιρνει τα creon? ή βοηθουν μονο στην περιπτωση παγκρεατικης ανεπαρκειας?
ευχαριστω προκαταβολικα
με εκτιμηση
Απάντηση
καλημέρα. βοηθούν και η τροποποίηση της διατροφής και τα creon - καλό είναι να συμβουλευτείτε το θεράποντα ειδικό γιατρό της μονάδας κυστικής ίνωσης που σας παρακολουθεί.
18.02.2023
Η απάντηση έχει επιμεληθεί από τον/την: Prof. Elpis Hatziagorou