Παρακαλώ σημειώστε: Αν και κάποιες πληροφορίες θα παραμένουν  σύγχρονες ακόμη και μετά από ένα έτος, άλλες μπορεί ήδη να είναι ξεπερασμένες μετά από τρεις τρεις μήνες. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 

 

Έλεγχος ακοής

Ερώτηση
Χθες ο επτάχρονος γιος μου πέρασε από τον ετήσιο έλεγχο στο κέντρο ΚΙ. Η ΤΚΕ, ο υπέρηχος, κτλ, ήταν όλα φυσιολογικά. Πρέπει να περιμένουμε ακόμη τις απαντήσεις για τις εξετάσεις αίματος και της καλλιέργειας των πτυέλων. Επιπλέον, είδαμε και τον ΩΡΛ ιατρό, οποίος μας είπε ότι ο έλεγχος της ακοής ήταν παθολογικός. Μας εξήγησε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερτροφικές εκβλαστήσεις, ή σε συσσώρευση βλέννης στο μέσο αυτί, η οποία δεν μπορεί να παροχετευτεί. Ανέφερε την πιθανότητα επέμβασης για τις εκβλαστήσεις, ή στην τυμπανική μεμβράνη, και ότι πρέπει να τον ξαναδούμε σε 3 εβδομάδες. Πριν από δυο χρόνια είχαμε το ίδιο πρόβλημα και κάναμε εισπνοές με χαμομήλι για 3 εβδομάδες. Μετά ο έλεγχος ακοής ήταν φυσιολογικός. Το ανέφερα αυτό στον γιατρό και τον ρώτησα αν θα πρέπει να κάνουμε εισπνοές για τις επόμενες 3 εβδομάδες, αλλά ουσιαστικά δεν μου απάντησε. Θα ήθελα να μάθω αν αυτή η συσσώρευση βλέννης στο μέσο αυτί είναι τυπικό φαινόμενο στην ΚΙ και τι μπορεί να γίνει με την επέμβαση, και ειδικότερα αν μπορούμε να την αποφύγουμε.
Απάντηση
Η συσσώρευση υγρού πίσω από την τυμπανική μεμβράνη είναι ένα συχνό πρόβλημα στα παιδιά. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν είναι πιο συχνό πρόβλημα στα παιδιά με ΚΙ από ότι στον γενικό πληθυσμό. Η συσσώρευση του υγρού προκαλείται από το οίδημα του σωλήνα που συνδέει το μέσο αυτί με τον λαιμό. Αυτό το οίδημα προκαλεί την απορρόφηση του αέρα στο μέσο αυτί και την αντικατάστασή του από υγρό. Η αντιμετώπιση της συσσώρευσης υγρού πίσω από την τυμπανική μεμβράνη αρχικά συνίσταται στην επανάληψη του κλινικού ελέγχου (1) -3 μήνες μετά, επειδή πολύ συχνά το έκχυμα εξαφανίζεται χωρίς καμμιά θεραπεία. Αν υπάρξουν επιπλοκές στο μεσοδιάστημα (π.χ. μέση ωτίτιδα, ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας), ή αν το υγρό επιμένει, γίνεται μια μικρή τομή στην τυμπανική μεμβράνη (παρακέντηση). Αν υποτροπιάσει η συσσώρευση του υγρού, μια πιθανή λύση μπορεί να είναι η τοποθέτηση σωλήνα στην τυμπανική μεμβράνη, ή η αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων, π.χ. η χειρουργική αφαίρεση των υπερτροφικών εκβλαστήσεων. Η αντιμετώπιση του υγρού με φαρμακευτική αγωγή δεν προτείνεται, καθώς από διάφορες μελέτες δεν έχει φανεί κάποιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Παρομοίως, δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη δράση της εισπνοής χαμομηλιού. Συνεπώς, δεν μπορούμε να προτείνουμε μια τέτοια θεραπεία στους ασθενείς μας, ειδικά αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης. Αν δεν είναι εφικτή η αναπνοή από τη μύτη, προτείνουμε τη χρήση σταγόνων (όχι σπρέι) για να ανοίξει και πάλι η σύνδεση μεταξύ μέσου αυτιού και λαιμού, οπότε να μπορέσει να παροχετευτεί το υγρό. Δεν υπάρχει όμως, και στην περίπτωση αυτή, κάποια επιστημονική απόδειξη για την αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας.
Με εκτίμηση
05.01.2009