Prašome prisiminti: Nors dalis informacijos bus tinkama ištisus metus, kita informacija gali pasenti per tris m?nesius. Jei abejojate, prašome nedvejodami kreipkit?s.

jurgitamama

Klausimas
mano sunelis cerga cf jau nuo pirmos gimimo minutes jam nustatyta pagrindine forma.ligos eiga labai sunki,pastovei,puse metu ,guledavome reanimacijoje,buvome prijungti prie kvepavimo aparato jau kelis kartus.dabar jau mum metai esame labai aktyvus vaikai mokame vaikscioti , sliauzioti, sedeti.tik musu svoris labai mazas vos 8.650kg, mum itareme mazakraujyste. jau 2 menesiai kaip musu kraujyje mazas kiekis gelezies,nors gereme ir feroglobine, burokeliu sultis su morkomis ir obuoliais spaustais namuose. kaip atstatyti gelezi kraujije?
Atsakymas
Gerbiamoji,
CF ligoniams geležies deficitinė anemija gal vystytis dėl nepakankamos mitybos, blogo maisto įsisavinimo, nukraujavimo ir ypač neišnešiotumo. Virškinimo fermentų naudojimas taip pat gali trikdyti geležies įsisavinimą, todėl šiuos preparatus reikėtų naudoti skirtingu laiku. Jei nustatyta mažakraujystė, reikia atlikti tyrimus, kad įsitikinti ar tai tikrai geležies stokos mažakraujytė Mes stengiamės nenaudoti geležies preparatų jei anemijos laipsnis nėra didelis. Antra vertus, geležis yra svarbi vaiko smegenų vystymuisi. Jei anemijos gydymas yra būtinas, 1-5 metų vaikams mes dažniausiai skiriame geležies preparatus skystame pavidale (paprastai sirupą).
Kraujo tyrimas kartojamas po 2-3 mėnesių nuo gydymo pradžios.
Karkalai yra labai dažnas CF simptomas, susijęs su pakitimais kvėpavimo takuose. CF plaučių liga yra gydoma antibiotikais, gleives skystinančiais preparatais, fizioterapija, kuriuos turi skirti CF gydytojas.
Pagarbiai,
doc. Sigitas Dumčius
15.04.2010
Atsakymą redagavo: Prof., Ph.D., M.D. Sigitas Dum?ius