Prašome prisiminti: Nors dalis informacijos bus tinkama ištisus metus, kita informacija gali pasenti per tris m?nesius. Jei abejojate, prašome nedvejodami kreipkit?s.

BRONCHINĖ ASTMA

Klausimas
Laba diena. Norėčiau užduoti klausimą prof. E. Danilai, nes man labai įdomi ir svarbi jo, kaip profesoriaus, nuomonė. Gydytojai man diagnozavo bronchinę astmą ir alergiją. Šeimoje ir giminėje tokių ar panašių atvejų nėra buvę. Viskas prasidėjo tik 2010 m. birželio mėn., susirgus bronchitu ir pradėjus gerti gydytojo paskirtus antibiotikus Zinnat. Bronchinės astmos forma vis dar sudėtinga ir nekontroliuojama. Jau du kartus buvo stiprūs paūmėjimai, kurių metu buvau paguldyta į ligonines. Pastarąjį kartą gulėjau Jūsų vadovaujamame skyriuje- Pulmonologijos ir alergologijos centre. Abiem atvejais paūmėjimai gydomi Prednisolon tabletėmis. Ligos pradžioje teko vartoti Seretide ir Flixotide diskus, kurie mano atveju buvo mažai veiksmingi. Jūsų skyriaus pulmonologė juos pakeitė į veiksmingesnį Symbicort. Norėčiau paklausti ar tokie staigūs ir ūmūs ligos atsiradimai įprasti Jūsų praktikoje? Ar mano atveju negalėjo šios ligos sukelti paskirtas antibiotikas, nes prie jo šalutinių poveikių yra nurodoma ūmi alerginė reakcija? Gal yra ir kitų gydymo priemonių nei Prednisolon? Kol jį vartoju, jaučiuosi pakankamai gerai, tačiau per kančias palaipsniui jo atsisakius, vėl prasideda priepuoliai, nekalbant jau apie šio vaisto šalutinius poveikius. Kokius tyrimus rekomenduotumėte atlikti mano atveju? Ar čia būtų reikalinga bronchoskopija?
Nuo ligos atsiradimo be Prednisolon tablečių negaliu gyventi pilnaverčio gyvenimo. Ir taip jau visas pusmetis! Bijau pasiduoti nevilčiai. Tikiuosi Jūsų patarimo ir dėkoju iš anksto!
Atsakymas
Laba diena,
dėkoju už klausimą. Bronchinė astma yra labai dinamiška liga. Pirmą kartą ji gali pasireikšti po (dėl) respiracinės infekcijos. Pastaroji yra dažniausia šios ligos paūmėjimo priežastis. Tą nurodo įvairūs autoriai ir mes matome savo klinikinėje praktikoje. Sunkus ligos paūmėjimas paprastai gydtomas papildomai skiriant prednizolono ar kito panašaus vaisto.
Nors teoriškai gali būti, bet praktiškai mažai tikėtina, kad Jūsų vartotas antibiotikas galėjo sąlygoti bronchų spazmą. Tačiau tai galima patikslinti (jei sutinkate) atlikus specialų provokacinį mėginį.
Bronchinė astma nėra paveldima liga, ja gali sirgti ir sveikų tėvų vaikai.
Jei liga nekontroluojama tinkamai vartojant vaistus, iš tiesų gali tekti atlikti papildomus tyrimus, tokius kaip plaučių kompiuterinė tomografija ir bronchoskopja. Tačiau praktiškai šitų tyrimų reikia retai.
Kai ligos eiga sukesnė, net ir tinkamai vartojant vaistus, jos konrolei pasiekti gali prireikti 1-2 m. nuolatinio gydymo. Norėčiau pabrėžti, kad nuolatinis, taisyklingas pakankamų vaistų dozių vartojimas pamažu gerina būklę, sumažina paūmėjimų tikimybę ir apsaugo nuo negrįžtamų bronchų pokyčių.
Visuomet pagalbos galite kreiptis į Santariškių klinikų Konsultacijų poliklinikos pulmonologą ir (ar) alergologą.
Pagarbiai,
Edvardas Danila
08.12.2010
Atsakymą redagavo: Assoc. Prof., Ph.D., M.D. Edvardas Danila