Prašome prisiminti: Nors dalis informacijos bus tinkama ištisus metus, kita informacija gali pasenti per tris m?nesius. Jei abejojate, prašome nedvejodami kreipkit?s.

CF gyvenimo trukme

Klausimas
Sveiki, zinome ,kad cistine fibroze yra nepagydoma liga ir sutrumpinanti gyvenimo trukme,taciau klausimas yra apie skirtingas prognozes cf pacientui Lietuvoje ir uzsienyje. Liga visur taptai,gydymas turetu buti visame pasaulyje irgi toks pat. Kodel Lietuvoje vaikams beveik visada prognozuojama ankstyva mirtis,tarkim kad ir nesupauks 18 ar 20,o pasaulyje kalbama ,kad mazdaug 30-40 metu,beje yara simtai pavyzdziu,ir pati vis dazniau susipazystu su zmonemis cia uzsienyje,kurie sulaukia patys 40-43 ir gyvena net iki 60 aisku jau su plauciu transplantacija.Kodel tokios skirtingos prognozes tarp zemynu ir saliu ?
Atsakymas
Gerb pklausėjau/ja,
Dėkojame už klausimą.
Kiekvienu konkrečiu atveju ligos eiga gali būti labai skirtinga: vieniems ir be gydymo ji yra lengvesnė, kitiems net ir taikant "optimalų" gydymą, ji yra daug sunkesnė. Pastaruoju metu ligonių sergančių CF gyvenimo prognozė žymiai gerėja visose šalyse, tame tarpe ir Lietuvoje.
06.05.2013