Prašome prisiminti: Nors dalis informacijos bus tinkama ištisus metus, kita informacija gali pasenti per tris m?nesius. Jei abejojate, prašome nedvejodami kreipkit?s.

Kosulys

Klausimas
Mano 9 metų dukra serga cistine fibroze. Mums labai dažni paūmėjimai. Kol geriame ar leidžiame antibiotikus, lyg viskas ir gerai pabaigus antibiotikų kursą po dviejų ar trijų savaičių vėl prasideda smarkus kosulys. Iš geriamų antibiotikų mums padeda tik Zinatas (pasėlyje auga psiaudomona ir stafilokokai) Kiek ilgai galima gerti šiuos antibiotikus, ar yra kitų panašaus veikimo antibiotikų.
Atsakymas
Gerb Klausėjau (-ja),
Vaikai sergantys CF labai dažnai kosti ir skrepliuoja.
Tokių vaikų kvėpavimo takuose beveik visada yra randamos bakterijos. Dažnas ir neretai ilgalaikis antibiotikų skyrimas yra vienas iš pagrindinių CF gydymo metodų. Daugelis mokslinių studijų rodo, kad antibiotikų skyrimas yra susijęs su geresne CF eiga. Antibiotiko parinkimo, trukmės ir naudojimo dažnumo klausimą turi spręsti CF specialistas kiekvienu konkrečiu atveju.
Kai kuriais atvejais ilgalaikis cefalosporinų (Cefuroksimas yra cefalosporinas) naudojimas gali padidinti bakterijų rezistentiškumą (pav. skiriant ilgalaikį antistafilokokinį gydymą gali padidėti P. aeruginosa rizika). jei Jusų vaikui kosulys prasidėjo praėjus 2-3 sav po antibiotikų kurso, būtina atidžiai įvertinti bakteriologinio pasėlio rezultatus ir jais remiantis spręsti apie kito antibiotiko parinkimą.

Pagarbiai,
doc. Sigitas Dumčius

20.06.2008
Atsakymą redagavo: Prof., Ph.D., M.D. Sigitas Dum?ius
Siunčiu atsakymo į klausimą "Kosulys" papildymą