Prašome prisiminti: Nors dalis informacijos bus tinkama ištisus metus, kita informacija gali pasenti per tris m?nesius. Jei abejojate, prašome nedvejodami kreipkit?s.

vaistai

Klausimas
Mano vaikas (6 metai) serga cistine fibroze. Kokius vaistus skystinančius gleives galima jam naudoti?
Atsakymas
Gerb Klausėjau (-ja),
daugumos CF pacientų skrepliai yra tiršti ir juos atkosėti yra labai sunku. Vaistas, kuris vadinamas rekombinuota žmogaus DNaze (Pulmozyme), skaldo skrepliuose esančią DNR, kuri atsiranda tokių ligonių skrepliuose dėl bakterijų ir baltųjų kraujo kūnelių irimo. Būtent ši DNR ir yra labai tirštų gleivių, esančių kvėpavimo takuose, priežastis. Minėtas vaistas, skaldydamas DNR grandinę, suskystina skreplius ir juos iškosėti tampa žymiai lengviau.
Ligoniams, kuriuos vargina lėtinis kosulys su skrepliavimu, ypač esant vidutinio sunkumo ar sunkiai ligos eigai, rekomenduojama keliems mėnesiams panaudoti Pulmozyme ir įvertinti jo efektyvumą. Pulmozyme skyrimo reikalingumą sprendžia CF specialistas.
Kitų gleives skystinančių vaistų ( N-acetilcysteino, hipertoninio tirpalo inhaliacijų ir kt.) poveikis yra ištirtas mažiau, tačiau yra duomenų, rodančių, kad ilgalaikis hipertoninio tirpalo (koncentracija 6-7%) naudojimas gali pagerinti kvėpavimo funkciją ir sumažinti paūmėjimų dažnumą.
Duomenys apie N-acetilcysteino skyrimą inhaliacijų pavidalu ar geriant, nėra pakankami, kad CF ligoniams jį galima būtų rekomenduoti pastoviam naudojimui.
Kiekvienu atveju, reikia atsižvelgti į konkrečią situaciją ir pasirinkti vieną ar kitą medikamentą remiantis gydytojo rekomendacija.
Pagarbiai,
Doc. Sigitas Dumčius
21.01.2009
Atsakymą redagavo: Prof., Ph.D., M.D. Sigitas Dum?ius
Gerb Profesoriau,
persiunčiu papildyto atsakymo vertimą.
Angliską atsakymo varijantą palikau nekeistą- perkeliant i Archive jie tai padarys patys.
Pagarbiai,
Sigitas D.