Prašome prisiminti: Nors dalis informacijos bus tinkama ištisus metus, kita informacija gali pasenti per tris m?nesius. Jei abejojate, prašome nedvejodami kreipkit?s.

tobramicin

Klausimas
laba diena,sunui su cf esant paumejimams antibijotiku kursa prasivedam kauno klinikose.pas ji is skrepliu paseliu auga pseudomonos,gydomes amikacinu ir ceftazidimu.noreciau paklausti apie galimybe vartoti ikvepiamus antibijotikus tobramicina,kodel ju neskiria klinikose,nes girgejau kad vilniuje jais jau pradeti gydyti vaikai su cf.o gal bandyti gentamicina kvepuoti,nors kiek teko dometis nuo gentamicino daugeliui pasitaiko bronchu spazmu.
Atsakymas
Gerb. Pone,
Dėkoju už klausimą. Amikacinas ir ceftazidimas yra įprastiniai antibiotikai ligoniams, kuriems nustatyta Pseudomonas sukelta infekcija. Inhaliuojamas tobramicinas taip pat vartojamas Pseudomonas sukeltai infekcijai gydyti kai kuriose šalyse. Tačiau Lietuvoje nei injekcijoms į veną, nei vartoti inhaliacijomis, tobramicinas neregistruotas. Keli cistine fibroze sirgę vaikai buvo juo gydyti Vilniuje, kai dalyvavo klinikiniame tyrime. Tačiau, jei būtina, Jūsų sūnaus gydytojas gali kreiptis į Valstybinę ligonių kasą prie Sveikatos apsaugos ministerijos su prašymu leisti jį įsigyti ir skirti.
Ar tikslinga būtų vartoti inhaliuojamą gentamiciną sprendžia Jūsų sūnaus gydytojas. Kiekvienas įkvepiamas vaistas gali sukelti bronchų spazmą. tai priklauso nuo individualaus bronchų reaktyvumo (jautrumo) ir ligos aktyvumo.
17.03.2009
Atsakymą redagavo: Assoc. Prof., Ph.D., M.D. Edvardas Danila