Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

fibrose

Vraag
Als baby weet ik van mijn ouders dat mijn ledikantje rechtop moest staan omdat ik zeer veel slijm had.Jaren later ,na veel geknoei met mijn gezondheid in alg.heb ik fibrose gehad in mijn keel in ernstige vorm.Dti is aan het licht gekomen na verwijderen hoofdzenuw alveolaris die geraakt was met verstandskiezen trekken onder algehel narcose.Ik ben nu bijna 4 jaar na die laatste operatie incl.die fibrose.kan moeilijk eten en heb het snel benauwd.ben ook nog steeds erg vatbaar bij bepaalde weersomstandigheden.Spreek je hier nu ook van cf of hoe moet ik dat zien,want er is weinig begeleiding op dit gebied.
Gr Joanna
swanehof@gmail.com
Antwoord
Geachte Joanne
Fibrose is een algemeen gebruikt medisch woord om aan te duiden dat er overdreven aanmaak van bindweefsel is. Bindweefsel is een normaal onderdeel in onze weefsels. Wanneer een orgaan ziek is of wanneer er beschadiging in een orgaan optreedt, wordt er te veel bindweefsel aangemaakt. Daardoor wordt het aangetaste orgaan dan meestal harder en stijver omdat de te grote hoeveelheid bindweefsel eigenlijk een soort littekenweefsel is.
De website Ecorn gaat over de ziekte cystische fibrose. Dit is de naam van een heel specifieke ernstige aangeboren ziekte. En algemene vragen over deze bepaalde ziekte komen op dit forum aan bod. Mensen met cystische fibrose of mucoviscidose (zoals deze ziekte ook genoemd wordt) hebben o.a. herhaalde infecties van de luchtwegen en in de meeste gevallen ook een ernstige verteerstoornis. De beste test om deze ziekte aan te tonen is de zweettest.

Ik vermoed dat je via het woord fibrose op deze Ecorn site bent terechtgekomen. In het verhaal dat jij brengt, is er weinig reden om aan deze heel specifieke ziekte te denken. Je vermeldt alleen dat je erg vatbaar bent voor bepaalde weersomstandigheden. Met de beperkte informatie die je nu brengt, lijkt er weinig reden om aan cystische fibrose te denken. Bespreek je bezorgdheid in elk geval met je behandelende arts. Hij kent je natuurlijk best. Indiviueel medisch advies geven per email is zeker niet de bedoeling van deze website.

Met vriendelijke groeten
K.De Boeck
07.09.2009