Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

sociale contacten

Vraag
Welke invloed heeft de aandoening CF voor de sociale contacten?
Antwoord
De term sociale contacten is breed en mijn antwoord heeft betrekking op alle mogelijke sociale contacten die patiënten kunnen hebben: school, werk, familie, vrienden sportverenigingen, etc.
Alle mensen, inclusief patiënten met CF, bezitten sociale vaardigheden die voor een groot deel de aard en kwaliteit van zijn of haar sociale contacten bepalen. De ene persoon is meer vaardig dan de ander en belangrijk, sommige mensen hebben meer behoefte aan een (druk) sociaal leven dan anderen. Sociale contacten zijn gerelateerd aan de leeftijdsfase waarin iemand zich bevindt. Voor kinderen hebben ouders een grote invloed op de sociale contacten, terwijl volwassenen meer een eigen sociale wereld kiezen.
De ernst van CF beïnvloedt het sociale leven van patiënten en dus ook zijn/haar sociale contacten. Naarmate patienten meer ziek worden hebben ze meer tijd nodig voor hun verzorging en therapie. Ziekenhuisopnames, verminderde mobiliteit en energie beperken sociale contacten. Naarmate patienten zieker worden of tijdens een periode van ernstige infectie worden zij vaak gedwongen bepaalde sociale activiteiten te schrappen. Patienten moeten meer dan gezonde mensen kiezen welke activiteiten ze al dan niet doen. Bijvoorbeeld: full-time werken kan leiden tot de noodzaak van het opgeven van hobbies of minder uitgaan; part-time werken schept tijd maar kan anderzijds de carriere beïnvloeden en financiële gevolgen hebben. De fysieke conditie bepaalt mede de keuzes die patiënten moeten maken. Daarnaast spelen adviezen van het medische team, adviezen van ouders en vrienden ook een rol en heeft iedere patiënt een persoonlijke levensvisie.
Bijvoorbeeld, een jonge patiënt(e) van 25 jaar met een lichte vorm van CF zal nog met groot gemak full-time onderwijs kunnen volgen, uitgaan en een druk sociaal leven leiden. Een patiënt(e) van 25 met ernstige longziekte zal dit fysiek niet meer kunnen en zal ook geadviseerd worden dit niet te doen. De wil is er misschien wel, maar het lichaam zal dit niet toelaten. Kiest de laatste patiënt(e) om fulltime school te volgen én regelmatig een nacht uit te gaan, dan moet hij/zij zich er van bewust zijn dat de dagen erna een tol betaald moet worden van het uitgaan en dat er lange termijn consequenties zijn.
Sommige mensen vermijden sociale contacten, bijvoorbeeld uit angst voor reacties op hun ziekte, uit schaamte of naar aanleiding van negatieve ervaringen in het verleden. De inperking van het sociale leven door CF veroorzaakt vaak gevoelens van boosheid, verdriet, frustratie en wanhoop. Bij sommige patiënten leidt het tot een sociaal isolement. CF verergert meestal niet plots en over het algemeen hebben patiënten tijd om - indien nodig - aan ‘restricties’ te wennen, maar dit neemt niet weg dat er vaak een lang en moeilijk aanvaardingsproces is.
T. Havermans
22.09.2009