Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Carriere perspectief

Vraag
Kan een persoon met CF werken ,hoe ziet een carriere toekomst voor zo een persoon eruit?
Antwoord
“Of een volwassene met CF kan werken en hoe zijn of haar carrière en toekomst eruit zal zien, hangt af van verschillende factoren. Het spreekt voor zich dat eerst en vooral de gezondheidstoestand en de evolutie hiervan een belangrijke rol spelen in het al dan niet kunnen (blijven) werken. Ook je gezinstoestand (bijv. kinderen), je opleiding, de sector en de houding van je werkgever spelen een grote rol bij het vinden, behouden van en doorgroeien in een baan. Ook kunnen sociale maatregelen ingesteld door de overheid een baan haalbaar(der) maken voor werknemer en werkgever, bijvoorbeeld tewerkstellingspremies. Antwoorden op de vragen “Kan een persoon met CF werken?” en “Hoe ziet een carrière eruit voor zo iemand?” blijven noodgedwongen vaag. De antwoorden zijn immers voor iedere volwassene met CF anders. Dat neemt natuurlijk niet weg dat vele volwassenen met CF werken, hetzij voltijds hetzij deeltijds. En er is voor ieder wat wils, er zijn volwassenen met CF die leerkracht, advocaat, boekhouder, arbeider, enz. zijn. Er zijn ook volwassenen met CF die niet (meer) (kunnen) werken omwille van hun gezondheidstoestand of een andere reden die te maken heeft met CF. Om het voorgaande met wat cijfermateriaal te staven: in 2006 werkte in België 38 % van de volwassenen met CF en 49 % van de volwassenen met CF werkte niet (van 13% was de werksituatie ongekend).*

Heb je een concrete vraag over werken, over minderen of stoppen met werk, over tewerkstellingsmaatregelen van de overheid enz., dan neem je het best contact op met een CF team en/ of met een patiëntenvereniging (Nederlandse CF Stichting, Belgische Mucovereniging, …).

* Belgisch Mucoviscidose Register – Registre Belge de la Mucoviscidose, 2006; Annual Data Report, Belgium, Updated October 2008, 80.”

U. Pypops
22.09.2009