Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Longtransplantatie

Vraag
Ik ben 21 en heb CF, in september 2008 ben ik getransplanteerd en na de transplantatie ben ik constant misselijk. Vooral na het avond eten. Ik heb van mijn arts Domperidon gekregen maar ik heb niet het idee dat het voldoende helpt. Doordat ik steeds vaker misselijk ben, eet ik steeds minder om maar niet misselijk te hoeven worden.
Wat kan ik nog meer doen tegen de misselijkheid?
Antwoord
Geachte,
Ecorn is een medium om algemene vragen betreffende CF te behandelen. Het is niet de bedoeling dat het een raadpleging bij de arts vervangt. We raden je dus aan om voor jouw probleem je dokter te raadplegen.
We kunnen je alleen enkele algemene info over misselijkheid geven.

Er zijn vele oorzaken die misselijkheid kunnen veroorzaken. Indien klachten van misselijkheid optreden na longtransplantatie, kunnen de klachten direct of indirect daarmee te maken hebben, maar dan nog zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Het is daarom heel belangrijk om met de behandelende arts de symptomen die je hebt door te spreken en het volgende aan te geven: wanneer heb je er last van, hoe vaak, heeft het een relatie met eten, met al het eten of alleen met vast voedsel en niet met vloeibaar voedsel, hoe lang duurt het, zijn er andere verschijnselen bij zoals pijn in de maagstreek, is het ontlastingspatroon normaal en zo zijn er nog vele vragen belangrijk om te achterhalen waardoor je misselijk blijft. Afhankelijk van de ernst van de misselijkheid en de gevolgen daarvan kan dan gekeken worden of en zo ja, welke bloedonderzoeken en testen eventueel noodzakelijk zijn om de oorzaak van de klachten te achterhalen.
De eerste periode na een longtransplantatie kan misselijkheid ook ontstaan door al de nieuwe medicatie die men tot zich moet nemen, zoals de immuunsuppressiva en de medicijnen om infecties te voorkomen. Er kan wat met de medicatie geëxperimenteerd worden om uit te zoeken of het daaraan ligt, maar heel veel speling is er niet na een transplantatie. De meeste tabletten zijn noodzakelijk om afstoting en infecties tegen te gaan.
Een andere oorzaak van misselijkheid kan reflux van maagzuur zijn. Hiervoor wordt standaard zuurremming gegeven na de transplantatie. Het kan noodzakelijk zijn om hoge doseringen te gebruiken of zelfs een combinatie van verschillende middelen tegen reflux.
Een lastiger te behandelen oorzaak kan een maagontledigingsstoornis (gastroparese) zijn. De oorzaken van een maagontledigingsstoornis die direct het gevolg zijn van de transplantatie, zijn: beschadiging van de zenuw die de maagontlediging regelt, de nervus vagus. Ook de immunosuppressie die na de transplantatie gegeven wordt, kan de maagontlediging vertragen.
Symptomen die passen bij een vertraagde maagontlediging zijn misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel en snel verzadigd raken. Vloeibaar voedsel gaat meestal nog wel goed, terwijl vast voedsel problemen veroorzaakt. Doordat je hierdoor minder gaat eten, kun je vermageren en daarnaast kunnen medicijnen minder goed opgenomen worden.


De behandeling en maatregelen die kunnen overwogen worden zijn:
-dieet aanpassingen: men kan de vet- en volumebelasting van de maaltijd verminderen door:- frekwente kleine maaltijden
- vetbeperking ( is in tegenstrijd met de hogere vetbehoefte bij CF, maar overdreven vette maaltijden moeten toch vermeden worden)
- vezelbeperking
-vermijden van alcohol en nicotine welke ook de maagontlediging vertragen
-medicijnen die de maagontlediging stimuleren (prokinetica, zoals domperidon)
-medicijnen tegen de misselijkheid
-vermijden van medicatie die de maagontlediging vertraagt
-bij mensen met diabetes moeten de bloedsuikers goed geregeld zijn om de maagontlediging goed te laten verlopen.

Een deel van de gastropareses na transplantatie reageert niet goed op de prokinetica en middelen tegen misselijkheid. Dat zijn moeilijke gevallen. In de internationale literatuur wordt er in een klein aantal van deze patiënten gerapporteerd over electrische stimulatie van de maag: GES (gastric electrical stimulation). Dit kun je zien als een pacemaker voor de maag. De maagontlediging wordt sneller. Hierdoor worden de symptomen van misselijkheid, opgeblazen gevoel en reflux minder. Er is nog weinig bekend over deze methode in patiënten die een longtransplantatie hebben ondergaan...
Er kunnen dus zeer uiteenlopende verklaringen zijn voor misselijkheid. Daarom moet deze klacht steeds individueel worden besproken met de behandelende arts
Vriendelijke groet

Dr I. Bronsveld
30.11.2009