Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Vruchtbaarheid

Vraag
zijn vrouwen en mannen gewoon bevruchtbaar als zij CF hebben?
Antwoord
Beste ECORN-gebruiker,
Dank voor uw vraag. CF (mucoviscidose) heeft inderdaad ook een impact op de vruchtbaarheid.
In een normale menstruele cyclus verandert het baarmoederhalsslijmvlies onder invloed van het hormoon oestrogeen. De dagen rond de eisprong wordt dit slijm vloeibaarder, waardoor zaadcellen makkelijker kunnen passeren en een bevruchting kan plaatsvinden.
Bij vrouwelijke CF-patiënten (mucoviscidosepatiënten) blijft het baarmoederhalsslijmvlies tijdens de hele cyclus even dik waardoor bevruchting moeilijker is. Daarnaast kunnen eisprong en menstruatie uitblijven als er sprake is van een te laag lichaamsgewicht.
Het kan dus moeilijk zijn voor een CF-patiënt om zwanger te worden op een natuurlijke wijze. CF heeft ook invloed op de bevruchtingskansen, maar van vrouwelijke infertiliteit mag men niet spreken. Vrouwen met CF die niet zwanger willen worden, moeten daarom wel gebruik maken van anticonceptiemiddelen.
Verminderde vruchtbaarheid is echter mogelijk en als een CF-patiënt niet op een naturlijke manier zwanger is binnen een termijn van zes tot twaalf maanden, kan overwogen worden om een vruchtbaarheidsbehandeling uit te voeren.
Onder de rubriek “onvruchtbaarheid” vindt u meer vragen en antwoorden over onvruchtbaarheid bij mannelijke CF-patiënten.
Met vriendelijke groeten
K. De Boeck
05.03.2010