Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

info

Vraag
Mijn vrouw is cf patient.
Wij hebben onlangs vernomen dat ze resitent begint te worden voor diverse antibiotica.
Er zijn nu nog 2 soorten antibiotica.
Het grootste probleem bij mijn vrouw is de ecolie bacterie.
Nu is mijn vraag kan zij ook voor deze 2 laatste soorten antibiotica resitent worden wat betreft deze bacteri?



m.vr.grt.
Antwoord
Geachte mijnheer,
Bedankt voor uw vraag. Natuurlijk kunnen we op dit medium ECORN niet antwoorden over heel specifieke vragen in verband met een bepaalde patiënt zoals uw echtgenote.
Wel kunnen we enige algemene informatie geven over behandeling van CF of mucoviscidose en resistentie aan antibiotica. Meestal, met toenemende leeftijd, en/of na herhaalde, intensieve behandeling met antibiotica treedt resistentie voor antibiotica op. Toch is dit geen reden tot wanhoop. Het is namelijk goed bestudeerd dat zelfs indien er resistentie voor antibiotica is, een behandeling met antibiotica, meestal een combinatie van antibiotica, nog steeds een positief resultaat oplevert.
Er is een interessant onderzoek geweest in verband met dit probleem. Voor elke patiënt werd door middel van heel nauwkeurig labo-onderzoek gekeken wat de best mogelijk antibioticumcombinatie voor behandeling zou zijn. Bij de volgende opstoot van infectie werden de patiënten behandeld met de best mogelijke antibioticumcombinatie die bepaald was in het laboatorium OF gekozen door de arts op basis van routinegegevens die beschikbaar waren voor de patiënt. Er was geen verschil tussen beide behandelingen in effect.
Hoe kunnen we deze gegevens best begrijpen? Meer en meer denkt men dat de huidige technieken waarbij in een schaaltje in het labo de graad van resistentie van de bacterie wordt nagekeken slecht overeenstemt met hoe de bacterie zich in de long van de patiënt gedraagt én hoe het antibioticum in de long van de patient werkt.
Natuurlijk is dit een algemeen antwoord. Voor een specifiek antwoord op de best mogelijke behandeling bij uw echtgenote, dient u haar arts te contacteren.
Met vriendelijke groeten
K. De Boeck
02.06.2010