Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

cftr-eiwit

Vraag
In opdracht van school moesten we aan een deskundige de volgende vraag stellen:

Wat is de route vanaf de aanmaak van het CFTR-eiwit tot de plaats van bestemming?
Het begint met een transmembraaneiwit die aan het membraan van een blaasje wordt vastgezet en vervolgens versmelt met een blaasje van het celmembraan.

Nu zou ik graag van u willen weten hoe dit proces verder gaat.

Alvast bedankt

Met vriendelijke groet,

Daphne Poppens

Antwoord
Beste ECORN-gebruiker
Van het CFTR gen wordt in de kern van de cel CFTR transcripten afgeschreven. De CFTR transcripten komen dan via de poriën van de kern terecht in het cytoplasma van de cel. Ter hoogte van het endoplasmatisch reticulum (die zich in het cytoplasma bevinden) zullen ribosomen van deze CFTR transcripten dan CFTR proteïnen aanmaken. Van het endoplasmatisch reticulen splitsen zich dan vesikels, die CFTR protëinen bevatten, af en verplaatsen deze vesikels zich naar het golgi-apparaat in het cytoplasma, waarmee ze fusioneren. In het golgi-apparaat wordt CFTR proteïne geglycosyleerd (d.w.z. worden suikergroepen aangehecht aan het CFTR protëine). Van het golgi-apparaat splitsen zich dan weer vesikels af waarin het geglycosileerde CFTR protëine zich bevindt. Een vesikel is omgeven door een membraan, en in deze membraan bevindt zich het CFTR. Deze vesikels verplaatsen zich dan naar de membraan van de cellen. Het membraan van de vesikels zal versmelten met het membraan van de cel (zoals twee oliedruppels zich kunnen samenvoegen tot 1 grotere oliedruppel) en op die manier komt het CFTR dan in de celmembraan terecht hetgeen zijn eindbestemming is (als men hier ECHT meer over wilt weten hoe deze fusionering verloopt moet ik een kandidatuurcursus celbiologie overnemen). Nu kan CFTR zijn functie vervullen, namelijk als kanaal zijn porieën openen wanneer het geactiveerd wordt, zodat chloride ionen door het kanaal uit de cel getransporteerd kunnen worden.
Met vriendelijke groeten
H. Cuppens
14.12.2010