Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

kreon

Vraag
hoe geschiedt het instellen op kreon?
welke maatstaven worden ervoor gbruikt? en moet je het alleen innemen als je vet eet of ook bij andere belangrijke voedingstoffen (groenten/fruit zodat dit beter opgenomen wordt?)
Antwoord
Hoeveel pancreasenzymen je moet innemen, is bij elk individu met CF verschillend en hangt af van wat je eet (vetgehalte van de voeding), hoeveel je eet en hoe ernstig je verteerstoornis is. Hoe meer vet er in je eten of drank zit, hoe meer pancreasenzymen je moet nemen.
De dosis wordt aangepast in functie van het stoelgangpatroon en de gewichtsevolutie en wordt berekend op basis van de hoeveelheid lipase. Een aanvangsdosis bij zuigelingen kan zijn 3300 IE lipase per melkvoeding van 120 ml. Afhankelijk van de verbetering in vertering en de gewichtsevolutie wordt de dosis dan verder aangepast. Vooral bij kinderen met moeilijke gewichtstoename kan het nodig zijn om meerdere keren een nauwkeurige dieetevaluatie tezamen met een analyse van vet in de stoelgang te doen. Wanneer er nog te veel vet in de stoelgang zit, moet de dosis verhoogd worden. De gebruikelijke maximum dosis is 10.000 IE lipase/kg/dag.
Eventueel kan nog een zuurremmer bijgegeven worden, om de zuurtegraad in de dunne darm te onderdrukken en zo de werking van de enzymes te optimaliseren.
Bij voedingsmiddelen waarin geen vet of eiwit zit (groenten en fruit, water, suiker, cola,…), is het niet nodig om pancreasfermenten in te nemen. Maar natuurlijk hebben patiënten met muco juist veel nood aan voeding waarin veel vet en eiwit zit. Bij kinderen met ernstige verteringsproblemen wordt soms ook aangeraden om pancreasenzymen te gebruiken bij fruit en groenten.
28.09.2010