Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Cf

Vraag
Mijn moeder hoest veel en volgens haar eigen zeggen hoest ze ook taai slijm op. Kan het dat je op oudere leeftijd nog cf kan krijgen?
Antwoord
Dank u voor deze interessante vraag. Er bestaan heel veel oorzaken van frequent hoesten en taai slijm ophoesten. Vooral bij een volwassene is de voorgeschiedenis van die persoon heel belangrijk. Betreft het een ex-roker, is het een persoon die lijdt aan COPD (chronisch obstructief longlijden) of emfyseem? Maar inderdaad bestaan er ook milde en eerder atypische vormen van CF waarbij de diagnose pas op volwassen leeftijd gesteld wordt. In dit geval is het niet zo dat die persoon pas op oudere leeftijd CF krijgt. Hij heeft het van bij de geboorte vermits CF een erfelijke aandoening is en aanwezig is bij personen die op elk van hun CFTR genen een fout dragen. Het is wel zo dat de last die de persoon daarvan heeft pas op latere leeftijd kan beginnen. Lees meer over dit onderwerp in de vragen over diagnose en atypische (mild) CF.

Met vriendelijke groeten
Prof. Dr. K. De Boeck
29.11.2010