Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

cf vrijen/zoenen

Vraag
als ik zoen of sex heb met een cf patient kan of is dit gevaarlijk voor haar of mijn gezondheid of kan een van de 2 er iets van krijgen.

met vriendelijke groet,alvast bedankt
Antwoord
Longinfectie is het belangrijkste probleem van patiënten met CF. Zij zijn erg vatbaar voor infectie door heel specifieke bacteriën. Maar deze bacteriën zullen in de regel een persoon met een gezonde long niet ziek maken. Het betreft meestal opportunistische pathogenen dit wil zeggen bacteriën die alleen in sommige omstandigheden iemand ziek kunnen maken. Er is dus geen enkel gevaar voor de partner van een patiënt met CF. Anders is het wanneer 2 CF patiënten met mekaar contact hebben. Daar kan infectie van de ene persoon op de andere overgaan. En dit is dus in de regel af te raden. Zoenen of sex hebben met een CF patiënt kan dus net zo goed als met ieder ander. Andere factoren zoals bijvoorbeeld hoestbuien kunnen de intimiteit tussen partners evenwel verstoren.

Met vriendelijke groeten
Prof. Dr. K. De Boeck
29.11.2010