Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

huisdieren???

Vraag
hoelang mag ik bij een poes???


van jonas valkeneers
Antwoord
Beste,
Dat is een hele goede vraag, maar niet zo eenvoudig te beantwoorden. Om deze vraag te beantwoorden zijn 2 dingen belangrijk: enerzijds het risico op infectie en anderzijds het risico op een allergische reactie op katten.
Wat betreft het risico op infecties is het zo dat katten besmet kunnen zijn met een hele waaier van bacteriën. De meeste hiervan zijn typische ‘katten’ bacteriën of virussen en kunnen dus niet zomaar overgedragen worden van kat naar mens. Hierop bestaan toch een paar uitzonderingen: Aspergillus, een schimmel, kan bij katten belangrijke ontstekingen van de ogen en de sinussen veroorzaken, en kan door contact overgedragen worden op de mens. Voor patiënten met mucoviscidose (CF) is dit een risico, aangezien Aspergillus in sommige gevallen grote longproblemen kan veroorzaken. Ook infecties met Pseudomonas komt voor bij katten, een bacterie die voor patiënten met mucoviscidose potentieel gevaarlijk is. Omgekeerd kan natuurlijk ook de kat besmet worden door contact met een zieke mens.
Het is belangrijk katten die ziek zijn, onverzorgd of erg vuil te mijden. Echter, katten die niet ziek zijn kunnen in de vacht of op hun huid drager zijn van bacteriën. De meest gevonden bacteriën zijn Staphylococcen, Streptococcen, E. Coli,… , maar ook Stenotrophomonas, Aspergillus, Mycobacteriën en opnieuw Pseudomonas. Katten die veel buiten zitten hebben in de regel meer bacteriën op de huid dan katten die hoofdzakelijk binnen zitten. Er zijn geen harde bewijzen dat bacteriën op de huid van katten, zonder dat ze er zelf ziek van zijn, kunnen overgedragen worden op patiënten met mucoviscidose en hen ziek maken. Het advies is dus een goede (hand)hygiene als u een kat of een poes heeft en of u als u in contact bent geweest met een kat of poes.
De meest gekende overdraagbare infectie van kat op mens is echter toxoplasmose. Dit is een parasiet die zich in de uitwerpselen van de kat kan bevinden. De kat zelf is hier meestal niet ziek van en wordt zelf besmet door het eten van rauw vlees. Het aanraken van de uitwerpselen van een kat kan besmetting bij de mens veroorzaken. Meestal zijn de verschijnselen van besmetting mild, maar bij mensen met een chronische aandoening kan dit leiden tot lang aanslepende vermoeidheid, al dan niet gepaard met koorts. Het is daarom steeds aangewezen de kattenbak met handschoenen schoon te maken en nadien grondig je handen te wassen.
Wat betreft mogelijke allergische reactie op katten weten we dat kattenhaar zeer gemakkelijk een allergische reactie kan uitlokken onder de vorm van niezen, jeuk aan ogen of neus, soms ook hoesten, piepen en kortademigheid. In geval van gelijkaardige klachten na contact met een kat, kan je best je dokter vragen om een allergietest te doen.
Het is zeker niet verboden voor patiënten met mucoviscidose om een kat als huisdier te hebben ! Over het algemeen is het advies om zieke, onverzorgde en vuile katten te mijden en om een goede hygiëne te onderhouden indien u een kat heeft of een kat hebt gestreeld of gepakt. Ook de kattenbak moet met voorzichtigheid gereinigd worden (of dit door iemand anders laten doen). Er staat dus geen tijdslimiet op over 'hoe lang' je bij de kat mag blijven, als je maar de nodige hygiënische maatregelen neemt. Het samen slapen met een kat is omwille van die hygiënische maatregelen wel tegenaangewezen.
Dr. M. Boon
28.09.2010