Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

antibiotica en tandarts

Vraag
Gebruik als cf-er een onderhoudsdosis co-Trimaxazol.
Nu moest er een kies uit.
Hij wilde antibiotica geven, maar omdat ik al antibiotica gebruik was dit volgens hem niet nodig.
Helpt deze co-trimaxazol wel voor eventueel een ontsteking aan je kies?
Je kunt toch ook niet twee soorten antibiotica gebruiken?

Bijvoorbaat vriendelijk bedankt!
Antwoord
Beste ECORN-gebruiker,
We kunnen alleen algemene raad geven. Uw behandelende CF-arts heeft alle elementen die nodig zijn om uw therapie best aan te passen..
Wanneer er een ontsteking onder de vorm van een tandabces is, is de belangrijkste behandeling de tand verzorgen (zo nodig trekken) en het abces open maken zodat de etter kan wegvloeien. Antibiotica worden enkel gegeven bij een ernstige infectie van het omliggend tandvlees of in afwachting van de tandverzorging.
De bacteriën, die normaal aanwezig zijn in de mondholte, kunnen betrokken zijn bij de ontwikkeling van een tandabces. Dit zijn echter veel soorten bacteriën, voornamelijk anaerobe bacteriën (dit zijn bacteriën die het best groeien in een zuurstofarme omgeving zoals een abces), Peptostreptococcen, Streptococcen en gram-negatieve bacteriën. Wanneer er antibiotica gegeven worden om een tandabces te behandelen, is het belangrijk dat de meeste van deze bacteriën gevoelig zijn aan het antibioticum dat gekozen wordt.
Co-trimoxazole is een antibioticum met een vrij breed spectrum (dat wil zeggen dat een heel aantal soorten bacteriën hieraan gevoelig is) en wordt bij mensen met CF geregeld gebruikt als behandeling van infectie met bepaalde bacteriën (bv Stenotrophomonas maltophilia) of als onderhoudsbehandeling van chronische longinfectie.
Het heeft echter geen goede werking tegen anaerobe bacteriën, en is dus een minder voor de hand liggende keuze voor de behandeling van een tandabces. Meestal wordt voor de behandeling van een tandabces, indien antibiotica noodzakelijk zijn, gekozen voor amoxicilline, amoxicilline-clavulaanzuur, of bij allergie aan deze antibiotica eventueel clindamycine. Dit kan tijdelijk toegevoegd worden aan een therapie met co-trimoxazole. Twee antibiotica tegelijk innemen is niet ongewoon en is vaak zelfs een bewuste strategie om de behandeling efficiënter te maken.
Met vriendelijke groeten
Dr. M. Boon
28.09.2010