Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Cf en in zee zwemmen

Vraag
Hallo,

Ik heb een vraag over dat CF patienten niet in stilstaand water mogen, hoe zit dat met het in zeezwemmen ?

Ineke
Antwoord
Beste,
Sporten is gezond. ook voor CF patiënten!
De vrees voor oplopen van infectie door Pseudomonas, een bacterie die inderdaad in vochtige omgeving aanwezig is, mag dus niet alles overheersen.
Zwemmen is een leuke en intensieve sport. Toch is er discussie of zwemmen voor CF patiënten al dan niet goed is (zie ook vorige antwoorden ivm sport zwembad, zeilen, meren etc en Pseudomonas). Voornamelijk in stilstaand en warm water groeit Pseudomonas goed. In vijvers en meren kan dus Pseudomonas voorkomen. Er zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen dat CF patiënten die in stilstaand water zwemmen vaker Pseudomonas infectie hebben.
Meer bezorgdheid is er omtrent warmwaterbaden (vb. tropische zwembaden, hammam) omdat hier een soort aerosol ontstaat die een hoge concentratie aan Pseudomonas bacterie kan bevatten. Deze wordt ingeademd door de bezoekers van zo’n zwembad en kan bij CF patiënten een infectie veroorzaken. Daarom wordt zwemmen in tropische zwembaden afgeraden.
Zwemmen in een publiek zwembad kan in principe wel, omdat door toevoeging van voldoende chloor aan het water de Pseudomonas gedood wordt.
Ook in zeewater kan Pseudomonas gekweekt worden, maar de hoge concentratie zout zorgt ervoor dat Pseudomonas minder gemakkelijk overleeft. Verder zorgen de stroming en de relatief koude temperatuur van zeewater ervoor dat er weinig Pseudomonas kan groeien. Zwemmen in zeewater lijkt dan ook geen probleem te vormen voor CF patiënten.


Vriendelijke groeten,
Dr. Mieke Boon en K De Boeck
18.02.2011